Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Sundhed

Godt nyt til diabetikere: Kun et stik om ugen

Novos forskere har opdaget et molekyle, der kan gøre hverdagen lettere for diabetikere.

Op til flere gange om dagen skal diabetikere stikke sig selv i maven med en farvet pen for at tilføre kroppen det insulin, som bugspytkirtlen ikke længere selv kan producere. Men snart kan det være slut med de daglige insulinindsprøjtninger.

Novos forskere har opdaget det såkaldt Semaglutid-molekyle, som netop er blevet godkendt på det europæiske marked. Med det nye molekyle kan diabetikere nøjes med at stikke sig en gang om ugen eller spise en tablet om dagen.

»Denne opdagelse er helt fantastisk, fordi alle kliniske resultater viser, at det er den hidtil bedste behandling af type 2-diabetes på mange forskellige parametre. Vi har lavet et molekyle, der cirkulerer i kroppen i en hel uge, og diabetikeren kommer derved til at nærme sig helt raske tilstande i blodsukkeret,« siger Jesper Lau, der er en af Novos Nordisks forskere bag opdagelsen.

Novo har fået godkendt nyt guldhåb i EU

Også hos Diabetesforeningen vækker det stor begejstring, at forskerne har fundet frem til det betydningsfulde molekyle.

»Det vil helt klart højne livskvaliteten og gøre hverdagen meget lettere for diabetikerne,« siger Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Ifølge Diabetesforeningen kommer de færre indsprøjtninger til at have afgørende betydning på flere forskellige måder.

Diabetes i Danmark
  • 320.545 danskere har diabetes
  • 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har diabetes
  • 300.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes)
  • Antallet er diabetikere er fordoblet på ti år
  • Diabetes koster det danske samfund omkring 86 millioner kroner om dagen
Den seneste opgørelse er fra 2012. Det forventes, at tallene i virkeligheden er meget højere.

Kilde: Diabetesforeningen

Først og fremmest rummer det en fysisk kvalitet, fordi man regner med, at molekylet er af en så god kvalitet, at det minimerer diabetikerens risiko for senkomplikationer, ligesom de færre stik også vil komme det problem til livs, at en udpræget grad af unge diabetikere er nåleforskrækkede.

Henrik Nedergaard lægger særligt vægt på, at alle diabetikere drømmer om at være ligesom alle andre mennesker. Han nævner i den sammenhæng, at op mod hver fjerde diabetiker holder sygdommen skjult for sine omgivelser.

"Man siger jo, at sygdommen rammer to steder. Fysisk og psykisk. Derfor er det ekstremt vigtigt, at diabetikere får lov til at føle sig på samme vilkår som alle andre mennesker, og denne udvikling er netop et kvantespring nærmere en sådan afstigmatisering,« siger Henrik Nedergaard.

Det vil dog kun være type 2-diabetikere, der får glæde af den nye opdagelse.

Denne type diabetes er tidligere kendt som gammelmandssukkersyge, fordi den primært ramte ældre mennesker, men i dag er det den mest udbredte diabetestype i Danmark og rammer i stigende grad unge mennesker på grund af usunde vaner eller genetisk disponering.

Novo Nordisk beskriver molekylet som et slags kinderæg, der på mirakuløs vis kan gå ind og diagnosticere kroppen for eventuelle fejl og mangler og dernæst bringe den tilbage i en så sund tilstand som muligt.

Medicinalgiganten forventer desuden, at mirakelmolekylet skal være en bærende medicin i kampen mod fedme, hjerte-kar-sygdomme, fedtlever og måske kronisk nyresygdom.

Mirakelmolekylet er allerede godkendt på det europæiske marked under navnet Ozempic, men hvornår den nye opdagelse kan komme de mange hundredetusinde danske diabetikere til gavn, er stadig uvist.

Bag opdagelsen af det nye mirakelmolekyle står forskerne Jesper Lau, Paw Bloch og Thomas Kruse.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her