Annonce
Sundhed

Overlæge på fertilitetsklinik: Tag beslutningen om børn, inden du fylder 30 år

Hver tiende kvinde i Danmark får enten aldrig børn eller færre end ønsket.

Kunstig befrugtning tilbydes på offentlige og private fertilitetsklinikker. På offentlige klinikker er det et krav, at kvinden ikke er fyldt 40 år, og der må ikke være fælles børn i hjemmet. Foto: Joachim Adrian

De seneste 10 år er antallet af behandlinger i forbindelse med kunstig befrugtning steget med knap 40 pct.

På fertilitetsklinikken i Horsens har de ligesom andre klinikker rundt om i landet oplevet en tilstrømning af par såvel som enlige, som ønsker hjælp til at blive gravide, skriver TV 2 Østjylland.

Ifølge mediet fødes en kvinde med i omegnen af en million æg. Med årene modnes æggene og udstødes.

Derfor opfordrer Ulla Breth Knudsen, overlæge ved fertilitetsklinikken i Hospitalsenheden Horsens, til, at man tager beslutningen om at få børn, inden man fylder 30 år.

»Par, der vil være forældre, skal tænke meget over kvindens alder, og hvornår de skal i gang med at forsøge at blive gravide. For det kan knibe, når kvinden når 30’erne. Især hvis parret vil have mere end et barn,« siger hun til TV 2 Østjylland.

Sædkvaliteten daler: Sådan kæmper du imod

Det er ikke blot kvindens alder, der har betydning, når par oplever problemer med at blive gravide.

Få bedre sædkvalitet
  • Drop rygningen
  • Skær ned på alkoholen
  • Dyrk regelmæssig motion - men undgå ekstremsport, eksempelvis Ironman
  • Spis sund kost, og hold igen med det usunde
  • Undgå hormonforstyrrende stoffer og gå efter Svanemærket
  • Pas på stress
  • Få opfyldt de basale behov for vitaminer
  • Undgå steroidhormoner
Kilde: Tina Kold Jensen, Ursula Bentin-Ley.
Undersøgelser peger nemlig i retning af, at mænds sædkvalitet generelt er dårligere, end det var tilfældet før i tiden.

F.eks. er vestlige mænds sædkvalitet mere end halveret fra 1973 til 2011, viser et stort internationalt studie fra Human Reproduction Update.

Der er alligevel godt nyt på den front. Det er nemlig muligt selv at gøre en indsats for at få forbedret sin egen sædkvalitet,

»Hos mænd der har marginalt dårlig sædkvalitet, altså lidt under det normale, kan man sige, at de skal prøve at tabe sig, dyrke mere motion, lade være med at ryge og skære ned på alkohol, og så kan det hjælpe lidt,« siger Tine Kold Jensen, professor i miljømedicin med speciale i mænds reproduktionsevne, til Ritzau.

Råd vil tillade befrugtning med både sæd og æg fra donorer

Når kvinder når overgangsalderen, vil der ikke være flere æg tilbage i æggestokken, og det kan derfor ikke lade sig gøre at blive gravid.

Ulla Breth Knudsen fra fertilitetsklinikken i Horsens påpeger over for TV 2 Østjylland, at kvindens egen mor kan være et godt pejlemærke for, hvornår det er ved at være for sent at få børn.

Kvinder vil nemlig typisk gå i overgangsaldere i samme alder, som moderen gjorde det.

Dog pointerer hun, at selvom gennemsnitskvinden går i overgangsalderen som 51-årig, så er sandsynligheden for at blive gravid faldet væsentligt, hvis kvinden venter til 35 års alderen med at få sit første barn.

Ifølge TV 2 Østjylland får hver tiende kvinde i Danmark enten aldrig børn eller færre end ønsket. Tæt på hver fjerde mand får aldrig børn.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød
De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her