Sundhed

Kræftens Bekæmpelse: Danskerne er ikke klar over, at alkohol øger risikoen for kræft

Ifølge organisationen er der hvert år mindst 1.800 danskere, der får kræft pga. alkohol.

Indtagelse af alkohol er forbundet med over 60 forskellige sygdomme og over 3.000 årlige ulykker herhjemme. Arkivfoto: Finn Frandsen

De færreste danskere forbinder alkohol med kræft.

Om undersøgelsen
  • Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne "Fuld af liv" har spurgt 3.000 danskere i alderen 18-74 år, om hvilke sygdomme, alkohol øger risikoen for.
  • Kun 22 pct. nævner kræft.
  • Undersøgelsen er nationalt repræsentativ i forhold til køn, alder og region, og data er indsamlet af analysebureauet Voxmeter i september-oktober 2017.
Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens alkoholkampagne "Fuld af liv".

Ifølge undersøgelsen er det kun hver femte dansker, som ved, at alkohol øger risikoen for kræft. Det er på trods af, at mindst 1.800 danskere hvert år får kræft pga. alkohol ifølge Kræftens Bekæmpelse.

»Det er vigtigt, at danskerne både bliver oplyst om, at alkohol øger risikoen for kræft, at risikoen stiger med mængden af alkohol, der indtages, og at der ikke skal et meget stort alkoholforbrug til for at øge risikoen,« udtaler Peter Dalum, projektchef i "Fuld af liv"-kampagnen, i en pressemeddelelse.

Danskerne er nordiske mestre i røg og druk

Siden 1988 har alkohol været på WHO's liste over stoffer, som med sikkerhed er kræftfremkaldende.

Alkohol kan være med til at øge risikoen for syv forskellige kræftformer herunder brystkræft, leverkræft, tyk- og endetarmskræft samt kræft i mundhule, strube, svælg og spiserør.

Personer, der holder sig til Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser på max 7 genstande om ugen for kvinder og max 14 for mænd, har dog lav risiko for at udvikle kræft pga. deres alkoholforbrug.

I en ny kampagne med sloganet "Alkohol gør noget ved os" vil Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden sætte fokus på danskernes manglende kendskab til sammenhængen mellem alkohol og kræft.

»Vi mener, at danskerne har ret til at vide, at alkohol øger risikoen for kræft. Der er knap en million danskere, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser, og vi håber, at kampagnen "Alkohol gør noget ved os" kan medvirke til, at flere reflekterer over deres alkoholvaner og drikker mindre,« lyder det fra Mette Meldgaard, der er programchef i TrygFonden.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her