Sundhed

Blot tre ud af tusind frivillige opfyldte de strenge krav til at blive afføringsdonor

Afføringsdonationer er sjældne, da det stiller store krav til donorernes helbred og livsstil.

Op til fem gange om ugen pakker 25-årige Mads Tærsbøll sin afføring ned i en rød kasse, som bliver afhentet af privathospitalet Aleris-Hamlet.

Det skyldes, at Mads Tærsbøll er en af de få afføringsdonorer vi har herhjemme. Kun tre ud af tusind frivillige opfyldte nemlig kravene til at donere deres afføring, lød det i Go' morgen Danmark fredag.

Af donorerne kræves det bl.a., at der ikke må være sygdom i familien, man skal spise sundt, motionere og få masser af søvn. Derudover skal man undgå alkohol, sukker og stress.

I et interview med Go' morgen Danmark fortalte Mads Tærsbøll om, hvordan han blev udvalgt som afføringsdonor. Han er selv eliteløber og løber omkring 25 km om dagen.

»Jeg har altid gerne ville være bloddonor. Men når jeg løber på højt plan, er det ikke godt at donere blod, så da jeg hørte om afføringsdonation, meldte jeg mig. Det mister jeg intet ved. Det er jo alligevel noget, jeg skal af med, om man så må sige,« lød det fra Mads Tærsbøll i Go' morgen Danmark.

Gode råd: Sådan kommer du dine irritable tarme til livs

Afføringen bliver brugt i forsøgsordninger og til diverse forskningsprojekter. Den menes at kunne afhjælpe flere sygdomme, som formodes at have forbindelse til tarmfloraen.

Derudover ser det ifølge Alice Højer, overlæge ved privathospitalet Aleris-Hamlet, ud til at have en god effekt på også hjertekarsygdomme, autisme og diabetes.

I forbindelse med et forsøg tog 32-årige Anders Bachmann frosne tabletter med bakterier fra afføringsdonorer.

Efter 10 dage mærkede han for første gang i 14 år bedring i sin blødende tyktarmbetændelse, som medfører, at han i perioder kan have blodig diarre op til 20 gange om dagen.

Ved at sluge 25 tabletter med bakterier fra afføringsdonorer hver morgen er det imidlertid slut med de mange ubehagelige toiletbesøg, forklarede han i Go' morgen Danmark.

En afføringsdonorer bliver honoreret med 200 kr. pr. donation.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her