Annonce
Sundhed

Mikrobiolog advarer mod makeup-testere: Kan give herpes og øjenbetændelse

Man ville jo heller ikke dele tandbørste med en fremmed, lyder det.

Makeup-testere kan indeholde smitsomme bakterier, og som udgangspunkt skal man ikke bruge dem, advarer mikrobiolog. Arkivfoto: Helle Arensbak/Polfoto

Testudgaver af læbestifter, eyelinere og mascara i butikkerne kan indeholde sygdomme og bør derfor ikke benynttes.

Sådan lyder advarslen fra den britiske mikrobiolog Dr. Amreen Bashir fra Aston University i Birmingham i The Daily Mail.

Hvis man bruger den samme læbestift som en person med herpes, kan man risikere at samle bitte små dråber af den herpes-ramte persons spyt op, og det kan smitte.

Men det er ikke kun læbestiften, der kan være smittefarlig.

Hvis man bruger en mascara eller en eyeliner, som har været prøvet af mange forskellige fremmede personer, kan man få øjenbetændelse, lyder advarslen fra mikrobiologen, der også har offentliggjort en artikel i The Conversation om problematikken.

»De fleste mennesker ville aldrig drømme om at dele tandbørste med en fremmed - men alligevel bruger de gerne makeup-testere. Der er bare en reel risiko for at blive smittet med bakterielle infektioner og herpes,« fortalte Dr. Amreen Bashir til Daily Mail.

Samtidig kan der også opstå smitte, hvis man deler makeup-børster, fordi herpes kan resultere i bylder rundt om læberne og munden i op til 10 dage - og hvis man så børster sit ansigt, kan infektionen sætte sig i børsten, som så kan smitte den næste person, der bruger børsten, forklarede forskeren.

Andre risici, der er ved at dele makeup, kan være smitte af bakterier som salmonella og e.coli, har Dr. Amreen Bashir yderligere fortalt til Daily Mail.

Fem typiske fejl foran makeupspejlet

Problematikken er for nyligt kommet frem i lyset, fordi en amerikansk kvinde har sagsøgt makeup-virksomheden Sephora, fordi hun mener, at hun har fået herpers fra en af deres test-læbestifter. 

Der er endnu ikke faldet afgørelse i sagen, men en talsmand fra Sephora har udtalt, at »kundernes sikkerhed og sundhed er selskabets største prioritet.«

Dr. Amreen Bashir opfordrer folk til som udgangspunkt at lade være med at dele makeup.

»Hvis alle disse skræmmeeksempler fortæller os én ting, så er det, at vi skal holde os væk fra at dele makeup-produkter - både blandt venner, men især i kosmetikforretninger,« lød det fra Dr. Amreen Bashir.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her