Sundhed

Mytedræber: Husmorråd mod forkølelsessår

De smertende blærer, der kan opstå omkring munden, kan lindres, men ikke behandles med visse husmorråd. Her giver en læge syn for sagen.

Ingen af husmorrådene går ind og påvirker selve virussen det mindste, så selv om de kan lindre huden, kan de hverken bekæmpe eller forkorte et forkølelsessår. Til det skal man bruge aktive stoffer, som enten kan fås i cremeform eller gennem lægen i pilleform. Foto: Ben Tillman/Wikimedia Commons

Så snart et smertende forkølelsessår begynder at murre under huden, klør det i fingrene efter at duppe eller smøre.

Men husmorråd, der påstår ligefrem at kunne bekæmpe infektionen, skal man ikke tro altid tro på. Blandt andet påstanden om, at sprit skulle kunne mindske et herpesudbrud, fordi det desinficerer.

Får du forkølelsessår af din chokolade?
  • En del fødevarer - blandt andet chokolade og nødder - indeholder aminosyren arginin.
  • Herpesvirus trives godt med arginin, og ved kontakt kan virussen blomstre op.
  • Derfor kan man være opmærksom, hvis man altid får et udbrud efter at have spist bestemte fødevarer.
  • Et kosttilskud med aminosyren Lysin kan hjælpe, da lysin fortrænger arginin lidt i kroppen, så herpes ikke kan binde sig så nemt med aminosyren.

Kilde: Kristian Kofoed

- Det har jeg hørt om som råd, men det har jeg altså ikke meget fidus til, siger Kristian Kofoed, der er overlæge på Klinik for Hudsygdomme på Gentofte Hospital.

Han bakkes op af Jørgen Serup, professor på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Til gengæld svier sprit, og det vil være meget ubehageligt. Jeg tror ikke, det gør noget godt, advarer han.

Opskriften til at komme igennem en forkølelse

På nettet fremhæves den australske tea tree oil som et rensende middel, der kan hjælpe en patient hurtigere igennem perioden med udbrud.

- Olie kan være en god idé til at blødgøre og fugte huden, som ofte sprækker og smerter meget, siger Jørgen Serup.

Men at tea tree oil skulle rense, giver han ikke meget for. Derfor kan man også bare bruge en ansigtsolie, man har stående, hvis man vil lindre følsom hud, der sprækker under udbrud.

Zinksalve er udbredt til sårpleje på huden og røde babynumser - så den er god nok, at den tykke hvide creme kan lindre. Særligt huden omkring et forkølelsessår kan have glæde af salven, lyder det.

- Zinksalve hjælper huden til at regenerere. Det hjælper også huden ved siden af forkølelesessåret, hvis man smører salven lidt ud, og på sårskorpen kan det fremme hudens heling indenunder, vurderer Jørgen Serup.

Er forkølelsessåret fortsat i den aktive fase med væskende blærer, anbefaler han dog ikke zinksalve - det kan simpelthen ikke lægge sig på en våd overflade.

- Og så er det heller ikke særlig kønt med det hvide lag, så det er måske mere noget, man kan have siddende natten over, råder han.

Mytedræber: Her udgør du den største smittefare

Ingen af husmorrådene går dog ind og påvirker selve virussen det mindste, så selv om de kan lindre huden, kan de hverken bekæmpe eller forkorte et forkølelsessår.

Til det skal man bruge aktive stoffer, som enten kan fås i cremeform eller gennem lægen i pilleform. De fleste køber cremen i håndkøb, men lider man af gentagne eller voldsomme udbrud, skal man måske overveje at få udskrevet tabletter hos lægen.

- Cremer trænger ikke lige så godt ind og når ikke ind til nervebanerne fra huden og ind til rygmarven, der kan tabletterne trænge ind og kvæle et angreb bedre end cremen, forklarer Jørgen Serup.

Men skal man virkelig påvirke angrebet, så skal man bekæmpe virussen, før den overhovedet bryder igennem huden. Kun sådan oplever lægerne, at man kan forkorte levetiden eller generne fra herpes.

Fup og fakta: Sådan undgår du at blive forkølet

Kristian Kofoed oplever nogle gange, at plastre, der indkapsler udbruddet, kan give den herpesramte en fornemmelse af at forkorte udbruddet. Samtidig smertelindrer de små plastre, siger han.

- Men hvis først udbruddet er der, kan man ikke gøre så meget. Man kan lindre, men jeg tror ikke på, at nogen dupninger kan få det til at hele hurtigere, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her