Motion

Motion: Find en makker, hvis du vil holde motivationen

Apps og 12-ugers programmer vil sjældent motivere dig til at motionere i det lange løb. Det er bedre at alliere sig med en god ven, lyder rådet.

Lige meget hvilken type motionist du er, og hvad du bliver motiveret af, så kan det for de fleste være en stor motivation at have en anden person at motionere med. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen

Hvis sofaen frister mere end en løbetur i ruskende regnvejr, når du kommer hjem fra arbejde, så kan du lige så godt droppe træningsapps og 12-ugers programmer for at finde motivationen til at træne.

Fem typer motionister
  • Vinderen: Motiveres af at opnå små delmål hele tiden.
  • Makkeren: Motiveres af det sociale ved at være sammen med andre.
  • Mesteren: Motiveres af at nørde en bestemt aktivitet.
  • Tænkeren: Motiveres af at vide, at motion er vigtigt for helbredet.
  • Medskaberen: Motiveres af at have frie tøjler til at træne, som man vil.

Kilde: Henning Langberg

Sådan lyder budskabet fra Henrik Mikkelsen, der er projektleder i DGI.

- Vi er grundlæggende sociale væsener, og selv om en app eller en seddel på køleskabet er udmærket til at visualisere, at man er i gang, så vil kram, highfives og samtaler med andre mennesker til enhver tid være en langt stærkere motivation, siger han.

Træningseksperter: Sådan strammer du op inden sommer

Dernæst skal man prøve at glemme billeder af veltrænede kroppe i blade og på sociale medier og lukke ørerne for evindelige sundhedsråd om at spise vegansk, undgå gluten, løbetræne og samtidig gå i fitness.

For det ydre pres er en af de væsentligste årsager til, at man mister motivationen, mener Henrik Mikkelsen.

- Jeg tror, at mange mister motivationen, når de ikke er drevet indefra, men af noget de føler sig pisket til udefra, siger han.

- Hvis man skal motivere sig selv, tror jeg, man skal finde et menneske, som man holder af, og som vil det samme som en selv. Og så hjælper man hinanden, siger han.

Det er Henning Langberg enig i. Han er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og har skrevet bogen "Motivation – nå i mål med din træning".

Leg dig i form: Brug naturen som din træningsbane

For lige meget hvilken type motionist du er, og hvad du bliver motiveret af, så kan det for de fleste være en stor motivation at have en anden person at motionere med.

- Mange oplever, at være motiveret på forskellige tidspunkter, så det er rigtig godt, at der er en, der tager fat i dig, når din egen motivation er vigende, siger han.

På den måde står man også til ansvar over for hinanden.

Optimer træningen: Undgå disse fitnessfælder

- Det er lidt ligesom at spille badminton. Nogen gange gider man bare ikke, men hvis ens kammerat står nede i hallen og venter, så kommer man af sted for makkerenes skyld. Man ved godt, at han ikke får noget ud af det, hvis man ikke dukker op. Så man kommer ud af vagten, og når man så er der, så er det faktisk meget sjovt, siger han.

Når vi har fundet en god makker, handler det om at acceptere, at det kan tage et eller to år at opnå et vægttab eller komme i form. Derfor nytter det ikke noget at kigge efter fremgang efter få uger, siger Henrik Mikkelsen.

- Det er et grundlæggende problem, at vi tror, vi kan fikse os til sundhed igennem en slankekur og et 12-ugers program, siger han.

Muskler uden motion: Så tæt er vi kommet på en "motionspille"

- For når man er igennem de 12 uger, så er det ligesom at løbe over målstregen. Så slapper man af. Og så falder mange tilbage i det gamle mønster, siger han.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her