Annonce
Motion

Løbebåndet, motionscyklen, crosstraineren eller romaskinen?

Få hjælp til at vælge den træningsmaskine, der passer bedst til dig.

Flere end 800.000 danskere er medlemmer af et af de 575 danske motionscentre. Foto: Jacob Ehrbahn

Mere end 800.000 danskere har et medlemskab i et kommercielt motionscenter. Dertil kommer de mange danskere, der træner i foreningsregi eller privat. Mulighederne for at tilpasse sin træning er tæt på det uendelige, og der er ca. ligeså mange råd, som der er eksperter og personlige trænere.

Men hvilken maskine skal man egentlig kaste sig over i motionscentret, hvis man vil have mest ud af sin træning?

Jyllands-Posten har fået Morten Zacho, der er idrætsfysiolog på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet samt indehaver af siden motion-online.dk, til at kigge nærmere på fire af de mest populære maskiner.

Løbebåndet

Løb er en klassiker, som de fleste nok har stiftet bekendskab med. Derfor fremhæver Morten Zacho også løbebåndet som en maskine, der er nem at komme i gang med.

"Man kan ikke bruge løbebåndet uden at få noget ud af det. Men omvendt kan mange have problemer med at blive ved over en længere periode, da løb er ret hårdt," siger han og fremhæver, at løb kan være forbundet med en række skader.

"De hårde stød er belastende for anklerne, knæene og hofterne. Så er man disponeret for disse skader, så bør man passe på med løbebåndet," siger han.

På løbebåndet træner man primært musklerne i benene på en måde, som de fleste får trænet ved almindelig dagligdags aktivitet. Derfor er gevinsten rent styrkemæssigt ikke særlig stor.

Så nemt er det at blive en bedre løber

Motionscyklen

Findes i et par forskellige udgaver rundt i motionscentrene. Den strippede spinningcykel, motionscyklen og den komfortable liggecykel.

"Her har vi en maskine, som de fleste kan træne på i rigtig lang tid. Man har kropsvægten på ballerne og kan sidde komfortabelt, mens man hører musik, ser tv eller læser, og derfor scorer den højt på forbrænding," fortæller han og fortsætter:

"Omvendt giver komforten også muligheden for, at man kan lurepasse. Ingen kan se, hvor meget belastning man har på eller hvor hårdt man træder i pedalerne. Men hvis man kan motivere sig til at arbejde igennem, så er der gode muligheder for at forbrænde en masse kalorier på cyklen," siger han.

Ligesom på løbebåndet, så er det også primært musklerne i benene, der bliver trænet på motionscyklen. Dog kan man sætte mere belastning på og derfor scorer motionscyklen lidt højere end løbebåndet. 

Crosstraineren

Kom på markedet i 1990´erne, og er siden blevet videreudviklet til de modeller, vi kender i dag. Maskinen simulerer gang og løb i glidende bevægelser, så man opnår en række af fordelene fra løb, uden at knogler og led belastes.

"Den helt store fordel med crosstraineren, der også kaldes elipsetraineren, er, at man aktiverer både arme og ben," siger han og fortsætter:

"Belastningen i armene er ikke voldsom stor, så det går ikke ind under styrketræning. Det negative ved maskinen er, at det er ret svært at få pulsen helt i vejret sammenlignet med løb og cykling," siger han. 

Vi tager træningsrutinerne med på ferie

Romaskinen

Er den maskine i testen, der kræver mest af brugeren. Men den er på samme tid også den eneste af maskinerne, der virker direkte muskelstyrkende på det meste af kroppen.

Motionscentre i Danmark
  • Den 1. januar 2015 var der 575 kommercielle motionscentre i Danmark.
  • Siden 2006 er der kommet mellem 30 og 40 nye centre til hvert år.
  • Lidt flere end 800.000 danskere er medlemmer af et kommercielt motioncenter.
  • Hertil kommer omkring 100.000 medlemmer i de foreningsdrevne motionscentre.
Kilde: Danmarks Idrætsforbund

"Man styrker både ben, ryg, skuldre og arme på samme tid.  Men det kræver lidt teknik og en god grundform, hvis man skal have det fulde udbytte af romaskinen. De fleste vil ikke kunne sidde ret lang tid på romaskinen, da det bliver meget hårdt for armene. Det skyldes, at hele belastningen overføres til maskinen via armene," forklarer han.

"Romaskinen er bedst for dem, der har trænet et stykke tid, og som gerne vil have lidt flere udfordringer," siger han.

Varieret træning

Det bedste råd, som Morten Zacho kan give, er, at man bør variere sin træning.

"Mange oplever, at maskinen simpelthen bliver for kedelig, og at man derfor har svært ved at motivere sig selv. Mit bedste råd vil derfor være, at man skifter mellem maskinerne. Så opnår man også en mere varieret træning. Hvis man f.eks. tager ti minutter på løbebåndet, ti minutter på cyklen og slutter af med ti minutter på crosstraineren, så går tiden meget hurtigere, end hvis man bare trænede i en halv time på en enkelt maskine," siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Vi tager træningsrutinerne med på ferie
I løbet af de seneste år har det vist sig, at danskerne vil have deres foretrukne træningsform med på ferie. Det er ikke længere kun attraktivt at være aktiv derhjemme, og så dase, når der endelig er ferie. Nu vælger vi destination efter, hvordan vi bedst muligt kan dyrke vores yndlingssport.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her