Christopher Juul-Jensen: Det er lige meget, om du kører på en gammel havelåge eller en cykel til 60.000 kr.
Hvordan får man den bedst mulige cykeloplevelse uden skavanker, når man kører rundt på de danske landeveje iført lycra og hjelm? Ifølge cykelrytter Christopher Juul-Jensen er første skridt et par ordentlige cykelbukser.
Danskerne er vilde med racercykler som motionsform. Det har den danske professionelle cykelrytter Christopher Juul-Jensen, der er opvokset i det sydøstlige Irland, og som i dag cykler på det australske hold Mitchelton-Scott, også lagt særligt mærke til denne sommer på sine træningsture, der bl.a. foregår på Strandvejen i Nordsjælland og ved Mols Bjerge.
»Når jeg selv er ude at cykle, så ser jeg væsentlig flere ude på landevejene i år sammenlignet med de seneste par år, og det er jo nok pga. corona. Det er alle mulige former for cykelryttere, jeg møder; familier på cykeltur, mange vennegrupper, og så er der selvfølgelig også de klassiske søndags-lycra-racere,« siger den 31-årige cykelrytter og tilføjer:
»De er der alle sammen, og det, synes jeg kun, er fedt.«
Christopher Juul-Jensen bor og træner til daglig i Danmark og har denne sommer bl.a. deltaget i det franske cykelløb Critérium du Dauphiné. Fra 29. august gælder det Tour de France.
Hvis man nu ikke lige står over for en Tour de France-etape, men i stedet gerne vil en tur ud på de danske landeveje, hvad bør man så anskaffe sig og gøre for at komme i gang?
»Man skal ikke stresse så meget over, om man har den helt rigtige, lette eller dyre cykel. Det vigtigste er, at man kommer ud at cykle. De fleste vil forhåbentlig opleve, at når endorfinerne pumper rundt i kroppen, så kan det sgu være lige meget, om du kører på en gammel havelåge, som du har arvet af din morfar, eller om du kører på en cykel til 60.000 kr., hvis bare bremserne, kæden, og gearene er i orden.
Det er den fysiske følelse, der tæller, og den kan man få, uanset hvad man kører på. Det er jo en kemisk reaktion, og man kan blive fuldstændig afhængig af at komme ud at køre.«
Strandvejen kan nærmest ligne en catwalk med folk i smart cykeltøj, men man kan slippe afsted med både retrostilen og det moderne, så længe der er luft i dækkene.
Hvilket udstyr og tøj skal man have, hvis man vil undgå ømhed og skader?
»Det nytter ikke noget, at du køber en dyr cykel, men så kører rundt i nogle meget gamle cykelbukser. Start med at skaffe nogle ordentlige cykelbukser med en god pude i, hvis du vil investere tid i at cykle. Det er ret væsentligt, så du undgå siddesår, for det er ikke særlig sjovt at få allerede efter en time.
Hvis man synes, at cykelbukser er mærkelige og sådan lidt ble-agtige, så vænner man sig altså hurtigt til dem, og de er noget mere behagelige end en ordentlig omgang siddesår.
Derudover kan Strandvejen nærmest godt ligne en catwalk med folk i smart cykeltøj, men man kan slippe afsted med både retrostilen og det moderne, så længe der er luft i dækkene. Og så skal man sørge for at have hjelm på, men det lyder sgu sådan helt mor-agtigt.«
Hvordan kan man så gribe træningen på landevejene an?
»Det kommer an på, om man gerne vil have en struktureret træningsform, eller om man bare vil sørge for at komme hjem med trætte ben. Du kan f.eks. forestille dig, at du er ude at køre cykelløb mod dig selv. Sørg for at gøre det så sjovt og hårdt som muligt, men det skal være på en måde, så du kan tåle det igennem en hel cykeltur.
Brug din frie fantasi, og varier distancer og tid. Du kan også se, om der er nogen, du kan konkurrere mod, uden at du bliver uvenner med alle på cykelstien, selvfølgelig.«
Hvor vil du anbefale, at man cykler henne?
»Området ved Mols Bjerge er noget af det smukkeste i Danmark, vil jeg mene. Veddinge Bakker ved Høve, hvor der jo om to år bliver kørt en del af Tour de France, er også et helt fantastisk område. Man skal slet ikke undervurdere den rå, danske natur og stigningerne, der trods alt er flere steder. Og så er der jo også Strandvejen i Nordsjælland. Selv om der er helt fladt, er det helt fantastisk at køre langs vandet.
Man behøver ikke at skulle helt ned til Gardasøen for at opleve tilfredsstillende natur. Der er en grund til, at jeg bor i Danmark som professionel cykelrytter – det kan nemlig sagtens lade sig gøre.«