Eksperter: Sådan får du succes i fitnesscenteret

Mådehold og variation er nøgleord, hvis du vil have succes i fitnesscentret og undgå skader, siger fysioterapeuter.

Artiklens øverste billede
Det er vigtigt, at du træner alsidigt. For hvad end du vil være smal om taljen eller bred over skuldrene, har kroppen gavn af både styrke- og kredsløbstræning. Arkivfoto: Finn Frandsen

Motionscentrene har kronede dage i januar, hvor de bliver stormløbet af folk, som vil smide julens ekstra kilo eller realisere nytårsforsættet.

Men hvad end du drømmer om vægttab, bedre kondition eller noget tredje, skal du gå langsomt til værks, råder eksperter. For ellers strander projektet let med skader og manglende motivation.

- Læg ud på et niveau, hvor du ved, at du kan være med, så du bygger det langsomt op, råder Lars Damsbo, der er sportsfysioterapeut ved Idrætsmedicinsk Klinik på Middelfart Sygehus.

Samme opfordring lyder fra Christian Neergaard, der er fysioterapeut og lektor på Københavns Professionshøjskole Metropol.

For selv om du gerne vil have smæk for skillingen, er det penge ud ad vinduet, hvis du først får en skade, påpeger han.

Han råder derfor til, at du i den første måned højst træner to gange om ugen - gerne med to hviledage imellem.

Samtidig må du heller ikke gå for hurtigt frem, når du så er i centret, forklarer Lars Damsbo. For hvis du går fra fem kilometers løb den ene uge til ti kilometer den næste, kan dine sener have svært ved at følge med.

Det samme gælder, hvis du træner med vægte.

- Hvis du styrketræner, så byg det op sådan, at du starter med noget teknik og stille og roligt putter vægte på, siger Lars Damsbo og fortsætter:

- Så overtræner du ikke eller får overbelastningsskader.

Han opfordrer til, at du får hjælp til teknikken, hvis du er uvant med styrketræning. Træn med en makker, eller spørg i centret, før du rækker ud efter de tungeste vægtlodder.

Det er også vigtigt, at du træner alsidigt, forklarer Lars Damsbo. For hvad end du vil være smal om taljen eller bred over skuldrene, har kroppen gavn af både styrke- og kredsløbstræning.

Christian Neergaard peger på, at det også forebygger skader.

- Styrke- og konditionstræning vil være en rigtig god cocktail, fordi styrketræningen stimulerer og styrker senevævet, som ruster en bedre, når man eksempelvis laver løbetræning, siger han.

Så gå på opdagelse i de mange forskellige hold og maskiner, råder eksperterne. På den måde undgår du også, at kredsløbstræningen bliver kedelig.

Til gengæld skal du lade være med at gå i centret hver dag. For selv om du er topmotiveret nu, har du ingen gavn af at træne hver dag. Tværtimod, advarer fysioterapeuterne.

- Så løber man en stor risiko, siger Lars Damsbo og fortsætter:

- For hvis man for eksempel får en overbelastning af akillessenen, kan man gå med den i et år, og så er man for alvor sat tilbage.

/ritzau fokus/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen