Annonce
Motion

Indstil hverdagscyklen korrekt og undgå skader

Den rette indstilling af cykelsadlen har betydning for, om du kan få ondt i lår eller knæ, når du cykler til arbejde.

80 pct. af danskere cykler jævnligt. Foto: Gorm Branderup

Når ferien er slut, og hverdagen vender tilbage, sætter mange af os på jernhesten til og fra arbejde.

Selv om det er sundt at cykle, kan du risikere at løbe ind i unødige skader, hvis din cykel ikke er indstillet ordentligt.

Derfor giver cykelmekaniker Magnus Lindhart Jørgensen fra Cyklistforbundet her sine råd til, hvor på din cykel du skal skrue og justere for at få den optimale position.

Det hele begynder ved sadlen, fortæller han.

- Det vigtigste, du skal tænke på, er saddelhøjden. Her er reglen, at benet skal være helt strakt ud, når du sætter hælen på pedalen. På den måde får du et let buk i anklen og knæet, når du sætter forfoden på pedalen, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Sådan tjekker du cyklens dæktryk
  • På siden af dækket står der, hvad dækkets anbefalede og maksimale dæktryk er. Dæktrykket står ofte angivet i måleenhederne PSI og bar.
  • For at tjekke dæktrykket skal du have en trykluftpumpe eller en almindelig pumpe med et manometer.
  • Har du ikke det, kan du alternativt købe en trykmåler for at kontrollere dæktrykket.
  • Vil du gerne have bedre stødabsorbering, så bør du ikke pumpe dækkene helt op. Vil du til gengæld gerne have en højere fart på cyklen, bør du pumpe dækkene op til sit maksimale dæktryk.
Kilder: Cykelstart.dk, Cyklistforbundet

Er sadlen for høj, så du overstrækker dine ben, risikerer du nemlig skader på både ankel og knæ, mens det er meget hårdt for dine lår, hvis sadlen sidder for lavt.

Saddelhøjden har også betydning for, at du ikke træder skævt, når du cykler. Og her er der et godt tjek, du selv kan lave, når du kigger ned på benet, fortæller Magnus Lindhart Jørgensen.

- Hvis du tager pedalen, dit knæled og dit hofteled, så skal du kunne trække en lige linje ned gennem dem, siger han.

Kan du tegne den linje, er du sikker på, at du ikke overbelaster dine knæ og ankler med skæve vrid på cykelturen.

Når det kommer til selve siddepositionen på cyklen, er der meget stor forskel på, om vi ønsker at sidde oprejst eller ligge mere ned over styret.

Der er ikke nogen retningslinjer for, hvor højt eller lavt styret skal sidde - det er mere en smagssag. Magnus Lindhart Jørgensen kommer alligevel med et par gode råd.

- Et godt udgangspunkt er, at saddel og styr sidder i nogenlunde samme højde på en almindelig herre- eller damecykel. Typisk har damecyklerne dog styret en anelse højere og en smule tættere på sadlen, siger han.

Derudover vil cykelmekanikeren gerne gøre op med tanken om, at det er nødvendigt at hæve styret for at sidde mere oprejst.

- Faktisk er det mere effektivt at få styret tættere på sig selv. Man får nemlig en mere opret siddestilling ved at få armene og skuldrene tættere på sig selv, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Du kan få styret tættere på dig ved at købe en kortere frempind, som er den, der holder styret.

For at gøre cykelturen mere komfortabel kan du også kigge på dæktrykket og kvaliteten af din saddel.

- Dæktryk kan du variere meget, og det gør en kæmpe forskel i forhold til stødabsorberingen. Det samme gælder sadlen. Der er ikke noget værre end en ubehagelig saddel, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Huskereglen er, at jo mere oprejst du sidder, desto større skal sadlen være, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her