Annonce
Motion

Gode råd til vinterens kolde cykelture

Cyklister bør lade sig inspirere af motionisters påklædning.

Det kan være en kold fornøjelse, at være cyklist i vintermånederne. Trelags-reglen kan hjælp med til at give varmen. Foto: Lars Skaaning/Ritzau

Selv når sneen falder fra himlen, og frosten for længst er indtruffet, hopper mange danskere stadig på jernhesten til og fra vores daglige gøremål.

Grunden til, at mange af os oplever store temperatursving på cykelturen, er, at vi er dårlige til at finde balancen mellem vindens temperatur og vores egen varmeproduktion under vinterjakken.

Pas på hoved, hænder og fødder

- Handsker, halsedisse og hue er også en god idé at tage på. Hvis du får det varmt undervejs på turen, kan du tage dem af.

- Overvej, om du kan tage et ekstra lag på, uden at du får det for varmt. Det kan for eksempel være skiundertøj.

- Tag gerne et par gode uldstrømper på. Ellers findes der skocovers, som er vandtætte eller giver ekstra varme.

Kilde: Andreas Otto

Det forklarer Lars Nybo, der er viceinstitutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

- Vi producerer en vis mængde varme, når vi bevæger os, og hvis vi producerer mere, end vi slipper af med, koger vi over. Hvis der er balance, holder vi en stabil temperatur, siger han.

- Hvis vi bliver udsat for kold vind eller kulde, afgiver vi mere varme. Den mest effektive måde at minimere denne varmeafgivelse er ved at tage mere tøj på eller at tage tøj på, der "bremser" vinden, fortsætter Lars Nybo.

Dette kan nogle gange betyde, at man får for meget tøj på og derved hæmmer evnen til at komme af med noget af varmen. Det handler nemlig om at finde noget tøj, som øger isoleringen og bremser vinden - uden at hæmme muligheden for at komme af med varmen, som vi producerer under cykling.

For eksempel er en regnjakke en god måde at bremse vinden på, så man kan holde varmen. Problemet er bare, at det ofte ikke er muligt at komme af med varmen igen ved sådanne jakker. Her er det en fordel at bruge en vindjakke eller en cykeljakke designet til formålet.

Lars Nybo anbefaler desuden, at man kigger mod motionisterne på cykelstierne. Deres påklædning er ofte præget af lag, hvilket gør, at de først og fremmest kan tage et lag af, hvis de får det for varmt. Derudover handler det også om, at hvis du har flere lag på, så bremser du vinden bedre.

Andreas Otto, der er butikschef i Cyklistforbundets butik, Cyklistbutikken 1905, nævner også lag, som sit bedste råd til at klare sig igennem vinterens cykeltur.

- Når vi skal være aktive om vinteren, er det noget med at bruge tre-lags-reglen, som vi kender fra skisport, fortæller Andreas Otto.

Han råder til, at det inderste lag bør være af uld. Det kan for eksempel være skiundertøj. Uld varmer nemlig stadig, selv om det bliver fugtigt.

Lars Nybo fra Københavns Universitet siger, at et ekstra lag under bukserne gør en stor forskel. Hvis du ikke får vind tæt ind på kroppen, kan du bedre regulere din temperatur.

Lag nummer to skal ikke være lige så kraftigt som lag nummer et. Det behøver heller ikke være af uld. Derudover må det yderste lag gerne være vindtæt.

- Hvis det holder vinden ude, behøver du ikke meget indenunder, fordi du er aktiv. Det kan dog være rart med lidt ekstra varme, lige når man starter, fortsætter Andreas Otto.

Skulle varmen pludselig blive for meget, og du kommer til at svede, er det altid det midterste lag, du skal tage af, råder Andreas Otto.

Før i tiden brugte man også alternativet, der gik ud på at cykle med plastik på lårene. Det er et vindtæt alternativ, hvis du ikke har overtræksbukser.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Motion lige nu
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød
De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her