Hov, er gluten slet ikke superskurken?
Sunde og raske mennesker kan tilsyneladende tabe sig og blive mindre oppustede af at undgå mad med gluten i. Men måske har det intet med gluten at gøre. Nyt stort studie retter nemlig mistanken mod andre bestanddele i vores korn. Alligevel er der udbrudt glutenkrig.
Kan sunde og raske mennesker få glæde af at skære ned på mad med gluten i, altså typisk brød, pizza og andre madvarer, der indeholder hvede, rug eller byg?
»Ja, man kan både tabe sig lidt og føle sig mindre oppustet. Men forklaringen har formentlig ikke så meget med gluten at gøre. Snarere opnår man gevinsterne, fordi man samtidig undgår nogle svært fordøjelige kostfibre, som korn også indeholder, og erstatter dem med nogle andre,« siger professor Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.
Han er projektleder for den forskergruppe fra Københavns Universitet og DTU, Danmarks Tekniske Universitet, som i sidste uge offentliggjorde deres resultater om netop dette i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
I det nye studie indgik 60 forsøgspersoner, alle raske uden glutenintolerance (cøliaki) eller andre kendte sygdomme. Samtlige skulle i otte uger spise glutenfattig mad (højst 2 g gluten om dagen) med mange kostfibre og i andre otte uger spise meget glutenrig kost (18 g gluten om dagen).
I de to glutenfattige måneder fik deltagerne færre kostfibre af de typer, der indeholder sukkerforbindelserne arabiose og xylose. Det skete helt automatisk, for begge stammer fra cellevæggene i korn, primært hvede og rug, som jo begge indeholder gluten. Til gengæld fik de mere galaktose, der bl.a. findes i avocado og rødbeder, og mannose, som gemmer sig i et bredt udvalg af grønthandlerens sortiment, bl.a. i bær, grønne bønner, kål, auberginer og tomater.
Læs mere om studiet her:
»Tarmbakterierne reagerede prompte på dette skifte i kostfibrene. De ændrede deres sammensætning, så de fik bedre kapacitet til at nedbryde og fordøje de nye typer af kostfibre, der pludselig landede nede hos dem. Og det resulterede bl.a. i, at forsøgsdeltagerne ikke udviklede nær så meget luft i maven som tidligere. Vi kunne direkte måle det i deres udånding. Og det var de ændrede kostfibre og ikke mængden af gluten, der gjorde udslaget,« forklarer Oluf Borbye Pedersen.
Flere ballademagere blandt kostfibrene
Gluten er stadig problemet for mennesker med cøliaki, for de danner antistoffer pga. netop dette protein i kornet. Men det er ikke første gang, at gluten får skyld for fordøjelsesproblemer, som i virkeligheden udløses af bestemte kostfibre. Mange mennesker har i tidens løb forsøgt
indhold, når du er logget ind.