Kære brevkasse, hvordan opdrager jeg mit barn?

Flere og flere forældre tyer til nettet, når de er i tvivl om opdragelsen.

Artiklens øverste billede
Hvad gør man nu?

For 20 år siden ringede man til mor for at bede om gode råd, hvis lille Peter nægtede at kravle ned fra gardinerne. I dag søger de fleste gode råd hos børneeksperterne og på nettet.

Specielt blandt de 23-35-årige er der gang i den digitale ekspertise. En undersøgelse, som Philips Avent har fået foretaget blandt 1.000 forældre, viser, at seks ud af ti yngre forældre konsulterer nettet, når de er i tvivl om børns sundhed eller trivsel.

En af de eksperter, som sidder klar med gode råd, er netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen. Siden 2003 har hun besvaret ca. 22.000 spørgsmål fra forældre, som har været i tvivl om, hvordan de skal tackle deres børn.

"Og jeg tror faktisk, at jeg af og til får mere at vide om en families problemer end nogen af dem, der er tæt på familien til daglig," siger hun.

"Min rådgivning er anonym, og derfor forsøger forældrene ikke at pynte på sandheden."

For at få svar på et spørgsmål skal man være medlem på Helen Lyng Hansens website, og nogen af forældrene melder sig ind, fordi de har et presserende problem, og melder sig ud igen, når problemet er løst. Andre er medlemmer i årevis.

"Nogen af familierne har jeg fulgt over en årrække, og mange skriver og fortæller om, hvordan det går, efter at jeg har rådgivet dem. Jeg modtager også billeder af børnene. Det er et stort privilegium at få lov til at følge nogle familier så tæt," siger hun.

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen har været på nettet siden 2003 og har besvaret hen ved 22.000 spørgsmål fra brugere af hendes website netsunhedsplejerske.dk.

Igennem årene har Helen Lyng Hansen oplevet stor frustration hos mange forældre, der føler, at de bliver kritiseret og hængt ud i medierne. Curlingforældre, helikopterforældre. Forældre, der sætter deres børn på piedestal, og opdrager dem til at blive små egoister. Forældre, der undlader at opdrage deres børn til at opføre sig ordentligt over for andre.

"Men det er ikke fair. Det er ikke sådan, forældre er. Forældre vil gerne opdrage deres børn," siger hun.

Helen Lyng Hansen har spurgt de 16.000 forældre, som hver uge modtager et nyhedsbrev fra hende, hvad de gerne vil opnå med deres opdragelse, og hvad de gerne vil undgå. 600 forældre har svaret, mange af dem meget udførligt på flere A4-sider.

"Og det er tydeligt, at forældrene bestemt ikke ønsker, at deres børn skal blive små egoister. Det betyder rigtig meget for forældre i dag, at deres børn vokser op med en omsorg for andre børn og voksne, og for miljøet. De ønsker, at deres børn tager hensyn, samtidig med, at de kan mærke sig selv og sige fra både på egne og andres vegne."

De 600 besvarelser har dannet baggrund for bogen "Børn og opdragelse. Tydelige voksne giver trygge børn", som udkommer i dag. Heri forsøger Helen Lyng Hansen at svare på det spørgsmål, som optager allerflest forældre lige nu: Hvordan opdrager man sit barn til at høre efter, samtidig med at man styrker barnets selvværd.

Indblik: "I min bog beskriver jeg en episode, jeg har haft i min datters børnehave, hvor en mor kommer med sin søn ud gennem havelågen. Han taler så grimt til hende, hun bliver kaldt møgmor, din dumme kælling. Jeg bliver chokeret over, at sådan en lille dreng kan finde på at tale sådan til sin mor, men hun siger ingenting til ham. I stedet kigger hun undskyldende på mig og siger: "Ja, sådan er han altså hele tiden i øjeblikket. Det er nok en fase.". Læs hele historien om forældres kvaler og udfordringer med opdragelse i Premium.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.