Advarsel mod designerbørn

En ny lov lægger op til at øge muligheden for at "designe" sin egen baby.

Artiklens øverste billede
Signe Fjord er blevet mor til et donorbarn, der er 3 måneder nu. Signe valgte en privat klinik, hvor hun kunne se en udvidet profil af donoren.

Selv om Sundhedsstyrelsens regler fastslår, at fertilitetslæger kun må udvælge anonyme sæddonorer ud fra basisoplysninger om højde, vægt, hår-, øjen- og hudfarve, får kommende forældre i stor stil lov til selv at vælge deres donor ud fra f.eks. hans uddannelse og sportspræstationer.

I fjor blev der gennemført ca. 9.600 donorinseminationer herhjemme, og sædbankdirektør Ole Schou fra Cryos International, som er en af verdens største sædbanker, anslår, at over halvdelen af donorsæden stammer fra donorer med udvidede profiler hos sædbankerne.

Enlige, lesbiske og barnløse par vælger i vid udstrækning at blive insemineret på jordemoderklinikker, der på grund af et hul i loven ikke er underlagt reglerne. Klinikkerne kan dermed tilbyde forældre selv at udvælge sæddonoren ud fra detaljerede profilkataloger med oplysninger om bl.a. donorens personlighed, karriere, familiebaggrund, musik- og sportsinteresser.

Et urimeligt pres

»De kommende forældre designer dermed deres barn. De udvidede profiler illustrerer en forfejlet holdning til det at få et barn, og det lægger et urimeligt pres på barnet om at blive noget bestemt. Det er uacceptabelt,« mener formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler. Han peger på, at anvendelsen af udvidede profiler vil øges, hvis politikerne vedtager et lovforslag, der behandles i denne uge.

Men også lægedrevne klinikker får i følge Ole Schou leveret sæd fra sædbankernes udvidede profiler, og dermed omgår fertilitetsklinikkerne reglerne:

»Det foregår bl.a. ved, at lægerne holder sig ude og lader forældrene selv bestille sæden med levering til fertilitetsklinikken.«

Formanden for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb, nægter at tro, at fremgangsmåden benyttes, men flere læger bekræfter, at der er et massivt pres fra forældrene.

»Undtagelsesvist lader vi forældrene selv bestille sæden hos sædbanken, f.eks. ved barn nummer to,« siger Karsten Petersen, cheflæge på klinikken Ciconia.

Minister er ikke bekymret

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) deler ikke Jacob Birklers bekymring:

»Jeg synes ikke, der er tale om designerbørn, fordi man kender faderens udseende og andre egenskaber. Det gør de fleste, der ikke har fået kunstig befrugtning, jo også. Forældre skal have mulighed for at vælge den donationsform, der er den rigtige for dem,« siger Astrid Krag.

  • Mød i Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag Signe Fjord, der er mor til et donorbarn, og læs hendes begrundelse for valg af donor. Hun har en lydfil af donorens stemme og den afspiller den af og til for sin datter.
  • Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.