*

Familie, børn & unge

Skærmtid skader sproget hos småbørn

Meget tid på iPad'en giver børn et dårligere sprog. Men i interaktion med en voksen kan skærmen bruges positivt, mener dansk forsker i børnesprog.

Hvis børn bruger lang tid foran skærmen, går det ud over deres sprog, viser studie. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Telefoner og iPads har en negativ betydning for børns udvikling af sprog. Det viser et nyt amerikansk studie.

En af personerne bag undersøgelsen er børnelæge og forsker Cathrine Birken. Fra 2011 til 2015 fulgte hun 900 børn. Hun observerede børnenes sproglige udvikling og indhentede viden om deres skærmbrug, til de blev to år.

Det skriver Nordic Parenting.

Seks råd fra familievejlederen: Giv børnene mere ro

Studiet viser, at der er en sammenhæng mellem småbørnenes sproglige kunnen, og den tid de bruger foran en elektronisk skærm. Jo længere tid de små bruger med en skærm i hånden, jo dårligere er børnenes ordforråd og udtale.

Man kan godt bruge iPade'en på samme måde som en bog
Dorthe Bleses, forsker i børnesprog.
Ifølge undersøgelsen bruger børn på 18 måneder omkring 28 minutter foran skærmen om dagen. Men for hver 30 minutter barnet bruger ekstra på en iPad eller telefonen, bliver risikoen for forsinket sprogudvikling øget med 49 pct.

For Dorthe Bleses, forsker i børnesprog ved Aarhus Universitet, er det ikke en overraskelse, at skærmen kan give børn et dårligere sprog.

»Hvis iPad'en erstatter interaktionenen med de voksne, så går børnene glip af en masse,« siger Dorthe Bleses og fortsætter:

»Det er helt afgørende for et barn, at det er sammen med voksne, der interagerer med det, og at barnet også selv er aktiv.«

Aldrig har vi brugt så meget tid foran skærmen: Skærmtid uden naturlige pauser gør os mindre glade

Ifølge Dorthe Bleses behøver et moderat skærmbrug dog ikke at være en dårlig ting for børnenes sprogudvikling.

»Jeg kan sagtens se, at man kan bruge teknologien positivt. Man kan godt bruge iPad'en på samme måde som en bog, ved at tale med barnet om det der sker,« forklarer hun.

Det vigtigste er blot, at man snakker med barnet, fra det er spæd. Ifølge børnesprogsforskeren tager børn nemlig ved lære, lang tid før de kan tale.

»Børn lærer en hel masse, mens de stadig er for små til at sige noget. De lærer sprogets lydsystem og forstår gradvist, at der er en relation mellem det voksne og børn sammen retter opmærksomheden mod og det, der siges. Men ikke mindst lærer børnene, at sproget er et redskab til at kommunikere med. Derfor er interaktionen vigtigt, fra de er helt små.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her