*

Familie, børn & unge

Eksperter: Leg med populære skumskydere kan give skader i øjnene

Dansk øjenlæge frygter en ny bølge af skader, hvis børn leger med Nerf-våben uden beskyttelsesbriller.

Hasbros Mega Twinshock Nerf-blaster kan skyde op til to projektiler ad gangen og skyder op til 27 meter. Foto: AP/Charles Sykes/Invision for Hasbro

Et af de helt store hits under juletræet de seneste år har været de populære plasticvåben Nerf.

Men flere børn og voksne i både udlandet og Danmark har måttet behandles for øjenskader efter at have været i nærkontakt med skumprojektiler fra de farvestrålende pistoler og geværer, og i et studie, der for nylig blev udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ, har britiske eksperter vurderet, at legetøjet kan forårsage varige øjenskader, skriver The Telegraph.

Herhjemme har Rigshospitalets øjenklinik i år haft fire patienter, der er blevet behandlet for øjenskader forårsaget af Nerfgun-projektiler, fortæller øjenlæge Jon Peiter Saunte.

Fakta: Så mange kan få varigt mén efter øjenskader

Man har behandlet to drenge i alderen 10-12 år og to fædre for blødninger i øjet, og et af børnene fik grøn stær efter at være blevet ramt med en af de små skumpølser. Dette er formentlig kun toppen af isbjerget, da mange patienter behandles i den lokale skadestue eller hos den praktiserende øjenlæge, lyder det fra Jon Peiter Saunte.

»Når du får en blødning inde i selve øjet, er det som at kigge gennem et akvarium med uklar væske. Blødningen forsvinder typisk i løbet af få dage, men nogle får problemer med, at øjets væskeafløb påvirkes og kan lukkes til. De fleste af os har en reservekapacitet, hvor det ikke rigtig betyder noget, men især hvis du i forvejen er disponeret, kan du få grøn stær,« siger han.

Alle patienterne, der har været forbi øjenklinikken med blødning i øjet efter Nerfgun-skader, har fået at vide, at de resten af livet skal gå til øjenlæge en gang om året, fordi de har fået en skade i øjets afløbssystem, fortæller han.

»I forhold til andre øjenskader er det i den lette ende, men problemet er, at de nye typer pistoler, der udvikles, bliver kraftigere, og det giver større risiko for skader - især hvis børnene finder på at modificere legetøjet ved f.eks. at spidse skumprojektilerne til for at gøre det endnu mere spændende at ramme hinanden,« siger han.

Nytåret blev skudt ind med stigning i fyrværkeriskader

På Youtube kan man finde flere videoer, hvor børn kan lære at få deres Nerf-legetøj til at skyde hårdere, hurtigere og længere. Derfor er Jon Peiter Saunte bekymret for, at der kan komme en ny bølge af skader som den, øjenlægerne så, da de såkaldte softguns, der skød med små, hårde plastickugler, var populære. Aldersgrænsen til legetøjet var ganske vist 16 år, men patienterne, der kom ind med skader, var typisk 12-årige drenge.

En talsperson fra producenten Hasbro siger til The Telegraph, at Nerf-projektilerne ikke er farlige, når de anvendes korrekt. Firmaet advarer dog mod at sigte mod øjne og ansigter. Samtidig advarer Hasbro mod projektiler fra andre producenter, som er designet til at passe til Nerf-våben, men som ikke nødvendigvis lever op til sikkerhedsreglerne.

I sidste ende kender en forælder eller omsorgsperson deres eget barn bedst og er bedst rustet til at beslutte, hvilke former for leg og underholdning, der er mest passende for deres barn, siger talspersonen, der understreger, at de fleste Nerf-produkter henvender sig til børn, der er ældre end otte år.

Jon Peiter Saunte har forhørt sig hos sine øjenlægekollegaer, hvoraf flere fortæller, at de selv har valgt at inddrage Nerf-våben, der er blevet givet i gave, fordi de ikke ønskede, at deres børn skulle lege med dem. Han mener ikke, at det giver mening at opsætte en aldersgrænse.

»Den nemmeste måde at undgå øjenskader er selvfølgelig ved at holde børnene adskilt fra legetøjet. Jeg kiggede på producentens hjemmeside, og der står, at man skal bruge beskyttelsesbriller, men hvis man går på Youtube og ser de forskellige videoer, så er det alt sammen børn, der leger med Nerf-pistoler uden briller. De skyder gerne efter at ramme hinanden og hovedet er selvfølgelig et meget sjovt mål,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her