*

Familie, børn & unge

Er du nybagt far? Undgå at blive en backupforælder

Det er ikke kun moren, der duer i begyndelsen, fordi hun ammer. Den lille har også brug for sin far, så træd i karakter, og undgå at blive en backupforælder.

Selv om du ikke kan amme, er der meget andet, du kan gøre for at træde i karakter som far og skabe en tilknytning til dit barn. Foto: Tobias Nicolai

At blive far er en stor forandring i tilværelsen, og der er mange forskellige reaktioner på at være nybagt far. Nogle er stolte og spændte, mens andre har sværere ved at finde sig til rette i rollen som far.

Men tag det roligt, for det skal nok komme. Selv om du ikke kan amme, er der nemlig så meget andet, du kan gøre for at træde i karakter som far og skabe en tilknytning til dit barn, fortæller Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Her kan du søge råd og vejledning som nybagt far
  • Foreningenfar.dk.
  • Sundmand.dk.
  • Moedrehjaelpen.dk.

- Alle undersøgelser viser, at fædre kan være lige så knyttet til barnet som moren. Det har ikke noget at gøre med amningen, for der fokuserer barnet faktisk udelukkende på at få mad, siger han.

Nybagt mor? Så meget skal man amme i starten

Tilknytningen skaber du ifølge chefpsykologen lige før og efter amningen, eller når barnet bliver skiftet, taget op og puttet.

- Det er der, man skal møde sit barn med varme, indlevelse og tilgængelighed. Og det kan både moren og faren gøre i lige stor udstrækning, siger Svend Aage Madsen.

Han og Michael Heinze, der er rådgiver i Foreningen Far, giver dig seks råd til, hvordan du som nybagt far kan træde i karakter og tage ansvar:

1) Vær aktiv med dit barn

Ifølge begge eksperter er det en misforståelse at tro, at barnet kun sover og spiser. Der er mange måder, hvorpå du kan stimulere dit barn.

Giv den lille et bad, skift ble, hjælp barnet med at bøvse efter amningen, syng, leg eller tal med dit barn. På den måde bliver barnet også bekendt med dig, og det skaber tryghed og styrker jeres bånd.

2) Vær far, når du kommer hjem

Selv om du synes, at du har haft en lang dag på arbejdet, så er du ikke den eneste, der har haft en lang dag. Lad være med at gøre det til en diskussion om, hvem der skal tage barnet, råder chefpsykolog Svend Aage Madsen.

Forbered dig på at tage barnet, når du kommer hjem. På den måde aflaster du din partner, og samtidig har du mulighed for at være alene med dit barn.

God hjælp til nybagte forældre? En robotvugge får barnet til at sove og en ekstra arm holder sutteflasken

3) Giv barnet mad

Ifølge Michael Heinze, der er rådgiver i Foreningen Far, behøver du ikke føle dig udenfor, når der skal gives mad. Du kan hjælpe til ved at give dit barn en flaske udpumpet brystmælk.

Ved at pumpe mælk ud kan I også hjælpes ad med at give mad om natten.

4) Hjælp med de huslige gøremål

Selv om din partner går hjemme, betyder det ikke, at de huslige pligter kun hviler på hendes skuldre. Hun har sikkert nok at se til, så tag del i ansvaret og hjælp med at købe ind, vaske tøj, gøre rent og lave mad.

5) Tag orlov

Det giver dig mulighed for at være alene med barnet på dine egne betingelser ligesom moren, når hun er på barsel. Det udvikler en sikkerhed og tryghed i at rumme rollen som far.

Eksperter: Hold barsel uden karrierekvaler

6) Vær til stede med dit barn

Tiden, du har med dine børn, mens de er små, er kort. Så husk at nyde den, råder Michael Heinze fra Foreningen Far og peger på, at vi ofte kan have en tendens til at være et andet sted mentalt.

7) Undgå at være bedrevidende

Der er ikke én rigtig måde at gøre tingene på. Så selv om din partner går hjemme med jeres barn, betyder det ikke, at din måde at trøste eller give flaske på er forkert.

Åbenhed og tolerance mellem forældrene går begge veje.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Familie & Sundhed lige nu
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her