Her er den største lommepengefejl, forældre begår

Får ungerne kun lommepenge sidst på ugen, hvis de går til hånde med hverdagsopgaverne? Så risikerer deres værdier at blive skævvredet.

Artiklens øverste billede
Foto: Lærke Posselt

Ungerne vil gerne have lommepenge. Mor og far vil gerne have taget af bordet og fyldt i opvaskeren. Det kan virke nærliggende at lade det ene afhænge af det andet, men de to ting skal ikke blandes sammen.

- Børns bidrag i hverdagen skal ikke have noget som helst med lommepenge at gøre, råder psykolog Birgit Bruun.

Hun mener, at det er helt fint at give ungerne lommepenge, så de kan købe de små ting, de drømmer om, og lære, hvad penge er værd. Men lommepengene skal ikke være betinget af ungernes bidrag til hverdagen.

- For at føle sig værdige har børn brug for at opleve, at de hører til. Og det at høre til i en familie, det er at bidrage med noget til hverdagen, forklarer Birgit Bruun.

Familierådgiver Lola Jensen bakker op om, at børnenes bidrag til hverdagen ikke skal gå op i kroner og ører. For hvis det giver tre kroner at gå ud med skraldet og fem kroner at tømme opvasker, så risikerer man at barnet med tiden ikke kan give en hånd med uden at spørge: ”Hvad får jeg for det?”.

Det er også farligt at prissætte hjemmets opgaver, for søskende kan sjældent det samme, og det kan give den søskende, der kan mindst, følelsen af at være mindre værd.

- I stedet skal hver især lære at bidrage med det, de kan, uden at skulle måle sig med andre, siger Birgit Bruun.

Når lommepengene så falder, er det vigtigt at tale om dem. Hvad skal de bruges på, eller skal de gemmes til senere eller til at spare op til en specifik ting?

- De fleste børn i dag får, hvad de ønsker sig, fra dag ét, og det kan godt være, at man lige skal prøve at vente med at give dem det legetøj, de ønsker sig, så man ikke laver luksusfældebørn, som ikke forstår at passe på deres penge, siger Birgit Bruun.

Derfor råder både hun og Lola Jensen til, at børnene skal spare op til det, de drømmer om. Der er nemlig stor stolthed at spore i et barn, som selv tæller sparepengene op ved kassen, og børn føler også mere ansvar over for ting, de selv har købt.

- Hvis de også har deres egne penge med på ferie, så tænker de mere over, om de skal købe noget på markedet i Italien i stedet for at plage om alt, forklarer Lola Jensen.

På samme måde kan barnets egne lommepenge eliminere noget af plageriet på de ugentlige handleture. For måske vil barnet gerne have alt på hylden, men vil de bruge deres egne penge på det? Det spørgsmål kan hjælpe ungerne med at navigere bedre mellem impulskøb og fornuftige køb.

- På samme måde kan man, når de bliver ældre, øge beløbet af lommepengene, men så samtidig sige, at nogle af pengene skal gå til deres mobilabonnement eller buskort, så barnet oplever at overtage ansvar for egne udgifter, anbefaler Lola Jensen.

For det er en god idé at give lommepenge, lyder det samstemmende fra de to. Det skal bare ikke være i bytte for en fast maddag, eller at børnene selv skifter sengetøj - det skal de lære at gøre under alle omstændigheder.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.