Familie, børn & unge

Nyt studie: Bedsteforældre udsætter børnebørn for fare under pasning

Ifølge forskere mangler for mange bedsteforældre viden om børnepasning.

En undersøgelse blandt amerikanske bedsteforældre viste blandt andet, at omkring en fjerdedel af de adspurgte ikke vidste, at man skal lægge små børn på ryggen, når de skal sove.

De gør det i den bedste mening, men kan ultimativt ende med at udsætte deres børnebørn for fare.

Sådan ser situationen ud for mange af de bedsteforældre, der hjælper til med børnepasningen.

Børnepsykolog: Forældre skal lære at sige NEJ

I hvert fald ifølge et forskerhold, der netop har offentliggjort et nyt studie i forbindelse med det årlige møde i Pediatric Academics Societies, der fokuserer på børns helbred.

En undersøgelse blandt 636 bedsteforældre i USA viste nemlig, at flere af de adspurgte ikke havde tilstrækkelig eller opdateret viden om altafgørende sikkerhedsforanstaltninger.

»Vi bør ikke gå ud fra, at de er eksperter, bare fordi de tidligere har opdraget et barn,« siger doktor Andrew Adesmand, en af undersøgelsens hovedforfattere og chefudvikler på Cohen Childrens Medical Center i New York ifølge CNN.

Det vækker blandt andet bekymring, at næsten halvdelen af de adspurgte bedsteforældre mener, at et isbad er en god måde at komme feber til livs.

»Det lyder måske logisk, men det er farligt at udsætte et barn for et isbad, fordi det kan få kropstemperaturen til at falde for meget,« siger Andrew Adesmand.

Samtidig vidste omkring en fjerdedel af bedsteforældrene ikke, at man skal lægge små børn på ryggen, når de skal sove. På verdensplan er forkerte sovepositioner en af de største dødsårsager for børn, der er mellem en måned og et år gamle.

Resultatet bliver kaldt et »wake up-call« af forsker Tanya Altmann, der ikke har været involveret i undersøgelsen. Både hun og andre opfordrer nu til, at bedsteforældre bliver instrueret i børneopdragelse på linje med professionelle børnepassere.

Fandeme heldigt: Bandeord skader ikke børn

Det kan for eksempel ske gennem familiens læge eller andet sundhedspersonale, lyder forslaget.

Samtidig håber såvel Andrew Adesmand og Tanya Altmann på flere undersøgelser, der blandt andet kan kortlægge, om forældrene har den nødvendige viden om opdragelse og sikkerhed for deres børn.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her