Sådan sikrer du, at juleaften bliver en succes – for både børn og voksne

Overtrætte børn, stressede forældre og for mange gaver. Juleaften kan nemt ende i kaos, når man har små børn. Læs med her og få løsningerne på de typiske udfordringer.

Artiklens øverste billede
De lidt større børn kan bl.a. hjælpes igennem dagen ved at deltage i nogle af juleforberedelserne. Foto: Jan Dagø

Juleaften med små børn kan hurtigt vise sig at blive en hæsblæsende og stressende affære, langt fra den idyl og julehygge de forskellige reklamer på tv fremstiller.

Alligevel behøver du ikke at droppe tanken om en klassisk jul med plads til både børn og traditioner, mener psykolog Anne Rechenbach.

Ifølge hende skal man bare på forhånd være klar over, at det sætter begrænsninger at have små børn, og derfor bliver man nødt til at indrette dagen og aftenen efter dem.

Her giver hun sine råd til, hvordan man bedst tackler fem af de klassiske juleudfordringer.

Hvordan bliver juleaften hyggelig for alle parter - både små børn og voksne?

Ifølge Anne Rechenbach er julen børnenes fest, og derfor er det børnenes behov, der skal være styrende for aftenen og for samværet.

»Forældrene skal lægge rammerne for aftenen, men indholdet bliver bestemt af børnene. Man må være taknemmelig for de få samtalestumper, der kan falde indbyrdes mellem forældrene, for det er børnenes behov, der skal prioriteres først,« forklarer hun og tilføjer, at det derfor er vigtigt, at de voksne kan tilsidesætte deres egne psykologiske behov for, hvordan en juleaften skal forløbe.

»Juleaften kan let opfattes som et symptom på, om forældrene er succesfulde og har værdi. Altså giver en god juleaften, hvor alt er i harmoni, forældrene en følelse af succes. Men i realiteternes verden er dette ikke nødvendigvis normen. Meget ofte er der stort forventningspres med risiko for fiasko til følge.«

Anne Rechenbachs bedste råd er derfor at sænke forventningerne og huske på, hvilke oplevelser fra tidligere juleaftener, der har været gode og dårlige.

Traditioner og børnerutiner?

Selvom rutiner og faste rammer er meget vigtige i hverdagen for børn, kan man til en vis grad gøre en undtagelse ved særlige lejligheder som f.eks. juleaften, mener Anne Rechenbach.

For selvom juleaften for de flestes vedkommende skal indrettes efter familiens traditioner, skal det respekteres, at børnene ikke kan være med i samme omfang, som de voksne kan.

Har man små børn, er det derfor en god idé at begynde aftenens program med både spisning, dans om juletræet og gaveåbning noget tidligere, end man ellers ville have gjort.

Hvordan tackler man det, hvis børnene ikke kan håndtere hele ræset med julegaver?

Ifølge Anne Rechenbach må man, hvis traditionen i familien omfatter fælles gaveudpakning af julegaver, hjælpe barnet med at udholde spændingen.

For mindre børn kræver det flere forskellige afledningsmanøvrer i løbet af dagen, og man kan overveje, om man først skal placere gaverne under træet, kort inden de skal pakkes op, så barnet ikke skal gå og se på dem hele dagen.

De lidt større børn – fra 4 år og opefter – kan derimod bedre formå at udsætte deres behov, og de kan bl.a. hjælpes igennem dagen ved at deltage i nogle af juleforberedelserne. Vælger man at give børnene gaver tidligere på dagen, mister de nemlig det element at være en del af den fælles spænding og glæde ved at se andre pakke gaver op, siger Anne Rechenbach.

Men hvad så, hvis børnene bliver skuffede over de julegaver, de får?

»Som i mange andre forhold skal der tages hensyn til barnets særlige konstitution. Er der er tale om et sårbart og sensitivt barn, eller et barn med perfektionistiske træk kan det – hvis gaverne afviger en smule fra det, barnet ønskede sig – opleve, at forældrene ikke forstår barnet præcist. Og det kan udløse gråd og vrede hos barnet, mens forældrene efterlades med en følelse af skuffelse over, at barnet ikke er taknemmelig nok for gaverne,« siger hun og understreger, at forældrene på ingen måde må opleve det, som om de ikke er ”succesfulde” nok, da det kan sætte gang i en ond cirkel, og aftenen kan ende med børnengråd og ulykkelige forældre.

Kan børn klare en hel dag og aften i julens tegn?

Her er et hvil nøgleordet ifølge Anne Rechenbach.

Både små og større børn har godt af en pause i løbet af juleaftensdag, hvad end det er en lur eller bare afslapning på sofaen.

Desuden understreger hun, at en gåtur ude i den friske luft også er en god mulighed for adspredelse i løbet af dagen, så det hele ikke koger op.

Samtidig kan lidt større børn måske have fornøjelse af at høre om, hvordan forældrenes egne tidligere juleaftner forløb, da de var børn – både det gode og det mindre gode.

Hvilke tanker er gode at have gjort sig forud for juleaften, og hvordan kan man bedst forberede sig på de ”krisesituationer”, der kan opstå?

»Sensitive børn kan opleve forladthed og dermed ensomhed når aftenen slutter – var det virkelig det hele?

Og tomhedsfølelsen efter juleaften kan også ramme forældrene. Især hvis de selv har haft særlige forventninger til juleaftenen,« siger Anne Rechenbach og tilføjer:

»Et råd til forældrene er derfor: Tal om jeres forventninger igennem med hinanden og evt. også med børnene. Tal om tidligere juleaftners fiaskoer og gode minder, og husk at ikke alt tidligere har været gode minder – men at også uheldige juleaftner kan forekomme hos os alle. Det er kun reklamer og den kommercielle verden, der får os til at tro, at alt altid er super godt.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.