*

Familie, børn & unge

God hjælp til nybagte forældre? En robotvugge får barnet til at sove og en ekstra arm holder sutteflasken

Sundhedsplejerske advarer dog trætte eller travle forældre mod at lade sig friste af hjælpemidlerne.

Snoo Robo-Cradle får barnet til at sove, og skulle barnet vågne i løbet af natten, så tager robotten automatisk over. Foto: Fra YouTube

Hvis man har oplevet, hvilken indvirkning manglende søvn eller travlhed over en længere periode har på kroppen, så kan man måske blive fristet af et par af de produkter, som internettet har at byde på til nybagte forældre.

Måske var det noget med et skulderslag, hvor sutteflasken kan placeres, så man pludselig har en ledig arm til andre gøremål, mens den lille spiser. Eller hvad med en ekstra arm, der kan monteres overalt hvor babyen befinder sig, så man har begge arme ledige og kan bruge tiden på noget helt andet.

Morthers 3rd Arm frigiver begge hænder hos forældreren. Foto: Fra http://mothersthirdarm.com

Spørger man Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejersken.dk, så vil hun dog ikke anbefale, at forældre lader sig friste og kaster sig over de pågældende produkter.

»Jeg synes, at man skal være meget påpasselig med at bruge udstyr og produkter, som er tænkt til at skulle erstatte den nære kontakt med mor og far. Det er for mig en helt bagvendt tankegang. Små børn har naturligt brug for deres mor og far, når de skal spise. Det er uhensigtsmæssigt, hvis mor eller far laver en masse praktiske ting, imens barnet får flaske. Spisetiden skal være en hyggestund for begge parter, og det er vigtigt at udnytte netop denne stund til nærhed og kontakt,« siger hun.

Herunder kan man se en promoveringsvideo og The Beebo, hvor producenten dog påpeger, at man som forælder kan bruge den frie arm til at læse en bog eller andet for babyen.

Et andet mere futuristisk produkt til nybagte forældre er Snoo Robo-Cradle. Her bliver barnet svøbt ind i en medfølgende stofpose, og placeret midt i vuggen. Herefter tager teknologien over.

Vuggen begynder at gynge i forskellige tempoer, der i følge producenten efterligner tiden i moderens mave. Vuggen afspiller en række lyde, der også efterligner lydene fra fosterstadiet. Disse lyde hjælper barnet til at falde i søvn, og når søvnen indtræffer, forsvinder støjen igen.

Skulle barnet vågne og græde i løbet af natten, begynder Snoo Robo-Cradle automatisk at få det til at sove igen.

Men igen er Snoo Robo-Cradle ikke et produkt, som Helen Lyng Hansen vil anbefale.

»Børn falder naturligt til ro, hjælpes med at koble fra overfor dagen og alle oplevelserne, og de har brug for at mærke, at de ikke er alene, at mor eller far er der, passer på dem, så de trygt kan sove. At spænde barnet fast og lade barnet blive vugget uden kærtegn, varme, beroligende ord osv. passer slet ikke ind i det menneskesyn og børnesyn, som vi har i Danmark,« siger hun.

Men hvad nu hvis et forældrepar er dybt pressede på grund af manglende nattesøvn? Kan man så bruge en robotvugge som en slags afløsning?

Det giver forfatter og familiepsykolog Ulla Dyrløv sit bud på.

»Man fristes lidt til at sige, at det kan være en god ide, men alt i mig siger bare nej. Noget af det mest beroligende for et lille barn er at høre og mærke far eller mor. Det kan simpelthen ikke erstattes af en robot,« siger hun.

Hun peger på, at forældre til småbørn generelt er stressede nok i forvejen, og i stedet for at lede efter måder at blive mere effektive på, bør de forsøge at finde mere tid til at slappe af sammen med barnet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her