Familie, børn & unge

Ny forskning: Computere gør børn dårligere til at lave lektier

Jo mere tid børn og unge bruger foran tv, smartphone og iPad, desto dårligere bliver de til at lave deres lektier. Det viser ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

De fleste forældre har nok oplevet, at deres barn en enkelt gang eller to har været håbløst bagefter med lektierne og ikke har kunnet lave alt færdigt. Men sker det ofte, kan det være en god idé at justere på, hvor længe barnet bruger foran en skærm.

Ny amerikansk forskning viser nemlig en sammenhæng mellem, hvor længe børn bruger foran en skærm, og hvor gode de er til at lave lektier.

Undersøgelsen:

Et hold forskere fra Brown University School of Public Health har analyseret flere end 64.000 børns vaner i forhold til medier og lektier. De fandt frem til, at:

  • 31 pct. af børnene i undersøgelsen brugte mindre end to timer foran digitale medier hver dag.
  • 36 pct. anvendte digitale medier i to til fire timer om dagen
  • 17 pct. blev udsat for fire til seks timer
  • 17 pct. blev udsat for seks eller flere timer af digitale medier om dagen. 

Ifølge The American Academy of Paediatrics (AAP), som er den amerikanske sammenslutning af børnelæger, bliver børn markant dårligere til at lave lektier, jo længere tid de bruger foran TV, computer, smartphone og iPad. Ligesom børnene bliver dårligere til en række andre parametre.

Bliver mere ligeglade

Børn, der bruger to til fire timer om dagen foran digitale enheder er ifølge undersøgelsen 23 pct. dårligere til at færdiggøre deres hjemmearbejde, end børn, der bruger mindre end to timer dagligt foran de digitale skærme.

For hver yderligere to timers digital brug om dagen, er der et markant fald i oddsene for altid eller som regel færdiggøre lektier.  Børn, der således tilbringer fire til seks timer om dagen på digitale medier er 49 pct. dårligere til lektielæsningen sammenlignet med børn, der bruger under to timer. Og for børn med seks eller flere timers brug er det tal helt oppe på 63 pct.

Børnelæger udarbejder nye anbefalinger for tv-vaner hos de mindste

Desuden fandt forskerne et tilsvarende forhold mellem brug af digitale medier og fire andre parametre, som betyder noget for en sund og udviklende barndom. Jo mere tid børn bruger foran skærme, jo mere ligeglade bliver de med at gøre det godt i skolen, jo dårligere bliver de til at fuldføre opgaver, de er begyndt på, jo mindre interesse viser de i at lære nye ting, og jo dårligere er de til at forholde sig roligt, når de bliver mødt af udfordringer.

Sæt grænser

Det er forskere fra Brown University School of Public Health, der står bag undersøgelsen, som skal klarlægge, hvordan børns udvikling og generelle trivsel hænger sammen med brugen af TV, computer, smartphone og tablet.

De har analyseret vanerne i forhold til medier og hjemmeopgaver hos flere end 64.000 amerikanske børn i alderen 6 til 17 år fra 2011 til 2012, og uanset børnenes alder, køn eller familiens indkomstniveau forblev tendenserne de samme.

Video: Eksperter: Skærmtid er ikke skidt for børnene

Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, børnelæge Stephanie Ruest, går de nye resultater godt i spænd med tidligere undersøgelser på området, der har kædet både overvægt og rygproblemer sammen med for meget skærmtid.

»Det er vigtigt at få forældre til at forstå, at når deres børn udsættes for flere forskellige former for digitale medier hver dag, er risikoen for en række børnesygdomme større, samtidig med at børnenes trivsel bliver dårligere,« siger hun og tilføjer:

»Forældre bør derfor overveje at sætte tidsbegrænsning for det digitale forbrug.«

Ifølge undersøgelser herhjemme bruger danske børn også en stor del af deres tid foran skærmen. En skolebørnsundersøgelse fra 2014 viste, at over halvdelen af drenge i alderen 11-15 år bruger mere end fire timer om dagen i weekenderne på at spille computerspil. Tilsvarende er tilfældet for omkring 20 pct. af de danske piger i samme aldersgruppe.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Familie, børn & unge lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her