Eksperter: Skærmtid er ikke skidt for børnene

I stedet for at diskutere hvor længe dit barn må sidde klistret til Ipad'en, handler det snarere om, hvad det digitale legetøj bruges til, mener eksperter.

Sådan lyder melding fra eksperter på området.

Det handler nemlig ikke om, hvor meget tid børnene bruger med næsen i iPad'en, men snarere om, hvad de laver derpå, forklarer Malene Charlotte Larsen, lektor i kommunikation ved Aalborg Universitet.

»Børnene laver jo alt fra at spille spil og optage film sammen til at høre lydbøger og se Netflix. Der er utrolig mange aktiviteter, der i dag foregår på en skærm. Derfor skal man se på, hvordan skærmen bliver brugt, i stedet for bare at tale om "skærmtid",« forklarer hun.

Malene Charlotte Larsen forsker i, hvordan børn mellem 0 til 8 år bruger medier og teknologi, og hun har besøgt forskellige børnefamilier rundt om i landet. I de små hjem oplevede hun, at leg fra skærmen og leg "uden for" skærmen ofte går hånd i hånd.

Tæm skærmen: Nye digitale redskaber kan være berigende for børns leg, hvis det bruges rigtigt, mener eksperter. Arkivfoto: Lasse Kofod

»Vi besøgte en familie, hvor børnene så et eller andet Lego-program på iPad’en, og pludselig var iPad’en midt i en masse legoklodser, og det udviklede sig til en leg. Stuen blev omdannet til en form for bane, som de fandt inspiration til på iPad'en,« fortæller hun og tilføjer, at børnenes fantasi og kreativitet bestemt ikke bliver hæmmet af leg med de digitale redskaber - tværtimod:

»Der kommer en hel masse fra skærmen med ud i den fysiske leg og samvær.«

Også Katrine K. Pedersen, ekspert i medieudvikling og digitalisering, er af den opfattelse, at vi i mindre grad skal »bebrejde teknologien« og i stedet kigge på, hvordan vi bruger den - for den er kommet for blive, som hun siger.

»Vi agerer som ubevidste digitale medieforbrugere, fordi vi endnu ikke har noget begreb om, hvor, hvornår og hvor meget, vi skal bruge de nye medier. Til sammenligning med fødevarer, hvor man har retningslinjer som "seks stykker frugt om dagen", har man ikke den slags i forhold til brug af skærm og sociale medier,« siger hun og efterlyser mere oplysning på området.

Ifølge Katrine K. Pedersen er det en god idé som forælder at involvere sig i sit barns skærmbrug derhjemme.

»Det handler om at være der for sine børn i deres digitale hverdag - ikke som overvågning, men ved at vise interesse og ansvar, for eksempel ved at være nysgerrig over for deres digitale interesser, spille med dem og holde dem i hånden, når de lærer at begå sig på de sociale medier, følger beautybloggere eller andre Youtubers. Så kan man derefter tage en snak om, hvordan de bruger medierne,« siger hun og tilføjer:

»Vær aktiv og deltag i børnenes digitale liv, frem for at tale om i hvor lang tid, de må bruge skærmene.«

At indføre en "teknologifri-zone" derhjemme og gemme iPad'en langt væk er derfor ikke vejen frem, mener medieeksperten:

»Jeg tror ikke, at det er løsningen at leve parallelt med resten af samfundet. Men det kan helt klart være fornuftigt at slukke skærmen en gang i mellem, for eksempel under ferien.«

Mød en familie fra Gentofte, der har gjort deres hjem til teknologifri-zone i indslaget foroven.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.