*

Familie, børn & unge

Her er den bedste sport for børns sundhed

Hele 98 pct. af børn i 9-10 års alderen, der går til denne sport, lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet.

Godt fire af ti danske børn mellem syv og 15 år spiller fodbold. De fleste er drenge, hvor 63 pct. i aldersgruppen snører fodboldstøvlerne. Foto: Niels Hougaard

Når mere end 100.000 børn i denne tid løber på græs for at indlede fodboldsæsonen, er det ikke kun en gevinst for sporten.

Fire studier fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet viser nemlig, at netop fodbold er den mest gavnlige sport for børns sundhed.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  • Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter.
  • Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
  • Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Studierne konkluderer, at hele 98 pct. af børn i alderen 9-10 år, der er aktive fodboldspillere i en forening, lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. Det samme gælder kun for 71 pct. af de jævnaldrende børn, der ikke er foreningsaktive, skriver Danmarks Idrætsforbund (DIF) i en pressemeddelelse.

Danske børn erstatter legekammerater med iPad'en

Fodbold er topscoren på sundhedsbarometeret, men generelt er holdsport det bedste for børns sundhed, mener professor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Vi har undersøgt en række idrætsgrene, og her ser vi, at holdspillene har høj intensitet i både forenings- og skoleregi. Særligt fodbold og håndbold har stor betydning for børns sundhed. Og to af vores nye studier viser, at børn, der går til fodbold, er sundere og har markant bedre fysisk form end de ikke foreningsaktive,« siger Peter Krustrup i pressemeddelelsen.

Kommuner til kamp mod overvægtige skolebørn

Spillet med bolden på græsset er ikke kun godt for fedtprocenten, men styrker også børns knogler mere end nogen anden breddesport, viser studierne, der afføder brede smil hos Danmarks Idrætsforbund.

»Vi har længe vidst, at når vores børn går til idræt i en forening, så er det godt for dem. Men det er meget positivt, at det er så sundt og godt, som de nye undersøgelser viser,« siger DIF-direktør, Morten Mølholm Hansen.

Resultaterne bygger på undersøgelser i seks danske kommuner; Svendborg, Frederikssund, Roskilde, Ballerup, Frederiksberg og København.

DBU ønsker mere fodbold i skoletid og fritid

Konklusionen er, at variationen i intensiteten og de korte pauser mellem løb i f.eks. håndbold og fodbold er det, som gør sporten sundere. Dermed peger undersøgelserne på, at andre sportsgrene kunne forbedre sundhedseffekterne til træning ved at organisere mindre hold og danne færre grupper for at reducere de inaktive pauser.

Professor ved Syddansk Universitet, Niels Wedderkopp, som har gennemført flere af undersøgelserne på Fyn, peger på, at foreningsidrætten også forplanter sig til resten af børnenes hverdag.

»Vi ser en tendens til, at foreningsaktive børn generelt lever et mere fysisk aktivt liv med mindre stillesiddende aktiviteter. Det er vigtigt, fordi stillesiddende børn generelt lever mere usundt og har større indtag af slik, chips og sodavand. Effekten af idrætsdeltagelse på børns sundhed er derfor både direkte og indirekte positiv,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her