*

Familie, børn & unge

Det er en myte at studerende er kræsne

Hvad enten du søger en bolig i København eller Aarhus, så er de billige studieværelser eftertragtede. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan finde et godt sted at bo, når du flytter hjemmefra.

Sidste år op til studiestart opstillede Aarhus Kommune skurvogne til studerende, der manglede et sted at bo. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen/Polfoto

Det kan være svært at finde en bolig, når man bliver optaget på drømmestudiet og flytter hjemmefra samtidig med klassekammeraterne.

Det måtte flere studerende sande i sommers, da Central Indstillings Udvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor (KKIK) måtte meddele, at de ikke havde nogle ledige studieboliger i København.

Heller ikke i år er det alle studerende, der får tilbudt en bolig med det samme, fortæller Rasmus Okholm-Hansen, der er daglig leder hos CIU.

»Ventelisterne er ikke meget længere end sidste år, men når det er sagt, har vi i år haft de længste ventelister nogensinde. Vi har mærket en stigende desperation hos ansøgerne, og vi kan mærke, at der er flere, der er rigtig pressede, når de henvender sig til os,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

De studerende er frustrerede over, at de ikke kan få en bolig, når de begynder på studiet. Rasmus Okholm-Hansen fortæller, at man som en tommelfingerregel skal regne med, at der er to års ventetid på et kollegieværelse i København, mens man kan nøjes med at være skrevet op til en bolig i forstaderne i ét år.

De seneste år har der været kø for at få boliger i Hillerød, Ballerup og Roskilde.
Rasmus Okholm-Hansen, daglig leder hos Central Indstillings Udvalget

»Det er en myte, at de studerende er kræsne. Der er kommet flere studerende, der søger i områderne udenfor København. De seneste år har der været kø for at få boliger i Hillerød, Ballerup og Roskilde,« forklarer Rasmus Okholm-Hansen.

Det skyldes blandt andet, at der er nogle studerende, der skriver sig op til en bolig, selvom de har et sted at bo. De søger især de populære kollegier i centrum af København, og det får ventetiden til at stige i de områder.

Nye studerende kan derimod først melde sig ind som aktive boligsøgende tre måneder før, de starter på deres studie.

De har til gengæld mulighed for at tilmelde sig ”Studiestartlisten” i august, hvor de får lov til at springe en del af den almindelige venteliste over.

Studiestartlisten har til formål at sikre, at nye studerende, der bor langt væk fra studiet, kommer foran i køen til de billigste boliger.

Det kommer de nye studerende til gode, men det en ordning, der samtidig er med til at skævvride systemet for de andre.

»Ordningen er en omprioritering af den almindelige venteliste, hvor man lader en række nye studerende komme foran i køen, fordi de bor langt væk fra studiet. Men det skævvrider systemet for dem, der har mest behov for billige boliger, fordi boligerne alene er reserveret til de nye studerende i de måneder, hvor listen bliver afviklet,« forklarer Rasmus Okholm-Hansen.

Ordningen er også kendt som ”akutlisten”, og den løber frem til 30. november, hvor den bliver lukket.

På listen findes mange af de CIU's billige boliger, der er attraktive, fordi de koster under 3.500 kr.

Søg ikke i blinde

Har man som studerende tid til at vente på, at man bliver tilbudt en bolig, så anbefaler Rasmus Okholm-Hansen, at man bruger sin tid på de hjemmesider, hvor man kan blive skrevet op til en bolig.

Der er mange sider, hvor man kun kan læse om studieboligerne, uden man kan søge dem, men det hjælper ikke i jagten på et tag over hovedet.

Han råder studerende til at overveje, hvad deres muligheder er, indtil de får tilbudt en studiebolig.

Man er nemlig dårligt stillet, hvis man starter på et studie og ikke har et netværk, man kan trække på, indtil man får sit eget sted at bo.

10 råd til at undgå fælder i jagten på studiebolig

»Før var det værst for den gruppe studerende, der skulle bo på en sofa, indtil de fik deres egen bolig. Men i dag er den dårligst stillede gruppe dem, der ikke har mulighed for at lave en midlertidig løsning, hvor de overnatter hos venner og bekendte,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Det kan være svært at opfylde sin studieplads, hvis man ikke har et sted at sove mellem forelæsningerne.

Derfor anbefaler Rasmus Okholm-Hansen, at nye studerende skriver sig op til boliger i god tid.

De ledige boliger bliver fordelt efter et pointsystem, og man optjener kun point til de specifikke boliger, man står på venteliste til. Derfor kan det være en god idé at skrive sig op til en bolig, selvom man allerede har et sted at bo.

»Man skal skrive sig op, så snart man får mulighed for det. Det kan være en god idé at søge mere end drømmeboligen, da man risikerer at skulle stå i lang kø til den. Hvis man derimod samtidig optjener point til boliger med kortere venteliste, så er man bedre stillet, hvis man pludselig skulle få brug for et sted at bo,« forklarer Rasmus Okholm-Hansen.

Når man udfylder ansøgningsskemaerne, gælder det om at finde en balancegang, hvor man hverken søger for bredt eller for smalt.

Det er en god idé at søge geografisk bredt, så man ikke kun skriver sig op til de populære kollegieværelser i København. Men man skal kun søge lejligheder, man er sikker på, at man gerne vil have.

»Det er en god idé at tage sig tid til at sætte sig ind i mulighederne. Der er mange, der søger i blinde og må takke nej til en bolig, når de får den tilbudt, fordi de ikke har undersøgt, om de har råd til at betale den,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Sætter man sig ikke ind i kriterierne for at få de enkelte lejligheder, risikerer man nemlig at blive smidt af listen.

Hos CIU får de boligsøgende en kortere karantæne første gang, de takker nej til en bolig, mens de bliver smidt af listen ved andet afslag.

»Det er surt at skulle starte forfra, fordi man ikke har gjort forarbejdet ordenligt,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Hårdere konkurrence om udlejningsværelser

Har man ikke tid til at vente på at blive tilbudt en ungdomsbolig, er der forskelige boligsider, der formidler kontakt mellem udlejere og fremlejere. En af de største sider er www.boligportalen.dk, hvor de kan mærke en øget interesse for billige værelser.

»Der har været en generel stigning i antallet af boligsøgende de seneste år. Der er især et stort pres på de store studiebyer op mod studiestart,« siger Henrik Løvig, der er administrerende direktør hos Boligportalen.

Sådan finder du en studiebolig

Han råder studerende til at se, om de kan gå i gang med boligsøgningen, inden det store ræs sætter ind i august, når de nye studerende finder ud af, hvilken uddannelse de er blevet optaget på.

»Det handler først og fremmest om at begynde så tidligt som muligt. Konkurrencen er meget hårdere, og efterspørgslen er større i august, så hvis man ved, hvor man skal studere, så kan det godt betale sig at tage imod et lejemål fra juni, selvom man kommer til at betale de ekstra måneders husleje,« siger Henrik Løvig.

Han anbefaler, at man ikke holder sig tilbage, selvom man kun kan bo på værelse i en tidsbegrænset periode, fordi det giver mulighed for at tage hul på livet som studerende.

»I første omgang handler det om at få tag over hovedet, så man kan fokusere på at komme godt i gang med sit studie. Derfor kan det være en god idé at tage imod tidsbegrænset fremleje, mens man undersøger byen nærmere og finder sig til rette i sin nye hverdag,« forklarer Henrik Løvig.

For at få fat i et af de eftertragtede værelser, er det god idé at betragte boligjagten som en jobsøgningsproces.

Man skal skrive en ansøgning, hvor man giver udlejeren mulighed for at danne sig et indtryk af, hvem man er, og hvorfor man er interesseret i boligen.

»Det handler om at skille sig ud fra mængden. Det værste, man kan gøre, er at sende en besked, hvor man kun spørger, om man kan komme til en fremvisning. Man skal i stedet vedhæfte et foto af sig selv og skrive en god tekst, hvor man fortæller, hvem man er, og hvad man studerer, så udlejeren kan danne sig et billede af ens personlighed,« siger Henrik Løvig.

Det har især en stor betydning, når man er interesseret i lejligheder, hvor udlejeren leder efter en roommate.

Her går udlerejen ofte efter en person, der virker som et godt match. Man kan derfor med fordel inddrage sine profiler på sociale medier, når man leder efter et værelse.

»I nogle tilfælde vil udlejeren tjekke ens profil or at se, hvem man er. Udlejeren lægger ofte vægt på, at du fremstår seriøs, passer godt på deres ejendom og kan indgå i et godt naboskab med de andre lejere i opgangen, så det kan være en god anledning til at få opdateret sine profiler,« siger Henrik Løvig.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her