Annonce
Familie, børn & unge

»Den løbetur har forandret mit liv. Jeg troede ikke, at det var muligt«

De to hjerneskadede venner William og Isak har efter en løbetur på 15 kilometer fået mod på endnu mere.

William og Isak er begge født med store handicaps, og kan ikke så meget ved egen hjælp. I februar var de ude og "løbe" deres første løb på 15 km og fik medaljer for at gennemføre. Stolene, de sad i, var fra Team Tvilling, der gerne vil give idrætsoplevelser til folk med handicap. Fra venstre ses hjælpeløberen Brian Martin Rasmussen, der løb med 14 årige William Reffstrup og hjælpeløber Carsten Petersen der løb med 13 årige Isak Schluntz. Foto: Stine Bidstrup

En lille pige med downs syndrom leger på en madras. Hun er glad, og de to voksne omkring hende er glade. En helt almindelig formiddag i træningscentret Mindsteps i Herlev.

Milepæle for Team Tvilling
  • D. 25 november 2013 - Modtog Hans Just Idrætspris sammen med blandt andre Tom Kristensen, Jeanette Ottesen, Guldfireren og Rikke Møller Pedersen.
  • D. 24. august 2014 - Gennemførte Kmd Ironman Copenhagen 2014 i tiden 15 timer 42 minutter og 38 sekunder.
  • D. 8. februar 2015 - Gav fem andre handicappede muligheden for at komme med på en 15 km. maraton træning.
  • D. 22- 27. februar 2015 - Gennemførte en foredragsturne rundt i Danmark.
Find indsamlingen til William og Isaks løbevogne via linket til Caremaker.

Her har de to venner William Reffstrup på 14 år og Isak Schluntz på 13 år også deres daglige gang.

De er begge hjerneskadede. William sidder i kørestol, mens Isak er en smule mere mobil og kan gå, hvis han får lidt støtte.

Disse udfordringer forhindrede dem dog ikke i at deltage i et 15 km. langt motionsløb den 8. februar. Her var der blevet stillet to specialbyggede løbestole til rådighed for drengene, og nu har de for alvor fået smag for at få fart under fødderne.

De har derfor startet en indsamling, så de kan få deres egne løbestole og deltage i endnu flere løb i fremtiden.

Jyllands-Posten møder de to drenge, deres mødre, deres to daglige hjælpere, deres to hjælpeløbere og Williams søster Rosa i en hyggelig og familiær atmosfære i et tilstødende sofaarrangement i træningscentret.

Her er der god energi, og gruppen drikker kaffe og spiser kage, og der jokes og krammes på kryds og tværs. I det hele taget virker det til, at de har kendt hinanden i evigheder.

Det er også tilfældet for en del af dem. Men de to hjælpeløbere Brian Martin Rasmussen og Carsten Petersen er først blevet en del af fællesskabet for ganske nylig.

Det skete ved det, som Carsten Petersen beskriver som »et magisk øjeblik« og som William Reffstrup kalder »den største oplevelse i hans liv«.

Inspireret at Team Tvilling

Det hele begyndte, da de voksne tvillinger Peder og Steen Mondrup, også kaldet Team Tvilling, gennemførte en ironman i august 2014.

Peder Mondrup er også hjerneskadet og har derfor kraftige spasmer, der gør, at han er kørestolsbruger. Hans tvillingebror Steen Mondrup er ikke handicappet, og han var fødderne i løbeskoene og på pedalerne under løbet. Missionen for Team Tvilling er ifølge dem selv at inspirere andre handicappede til lignende bedrifter og minimere fordommene omkring folk med handicaps.

I følge Steen Mondrup er de to venner William Reffstrup og Isak Schluntz beviserne på, at Team Tvilling er ved at lykkedes med en del af deres mission – at inspirere.

Her ses William og Brian under løbet d. 8. februar. Foto: Jakob Kjeldsen
Her ses Isak og Carsten under løbet d. 8. februar. Foto: Jakob Kjeldsen

»Det var så fedt at se drengenes reaktion. Alt den glæde, som vi har følt det sidste halvandet år, det oplevede drengene på en enkelt dag,« siger Steen Mondrup.

Det var også under dette løb, at de to nye medlemmer i gruppen kom ind i billedet. Brian Martin Rasmussen var nemlig fødderne for William, mens Carsten Petersen gav Isak fart i stolen.

Team Tvilling: "Nu går vi for alvor i gang"

»Den løbetur har forandret mit liv. At dyrke motion sammen med mine venner på den måde, troede jeg ikke var muligt,« fortæller Isak Schluntz via en staveplade, som hans hjælper tolker fra.´

Har du et idol?

Han bakkes op af William, der pludselig vender interviewet for at slå sin pointe fast.

»Har du et idol?« spørger han mig – også via en staveplade.

Det må jeg jo indrømme, at jeg har, og viser ham min tatovering af den amerikanske forfatter og journalist Hunter S. Thompson.

»Forestil dig at arbejde sammen med ham. Det er sådan, vi har det nu. Nu er vi sportsmænd ligesom vores idoler Steen og Peder. Og Brian og Carsten er vores helte, der har gjort det muligt. Det, som de har givet os, er så stort, at de ikke engang selv kan forstå det,« siger han.

Søskende vil løbe med

Men både Carsten Petersen og Brian Martin Rasmussen bliver dog tydeligt berørte over drengenes nøje udvalgte ord.

Jeg har aldrig været så stolt af ham, som jeg var, da han kom ind over målstregen den søndag. Det var kæmpestort.
Rosa Reffstrup, Williams lillesøster

»Det er kommet bag på mig, hvor stor en forskel en løbetur på 15 km kan gøre for andre. At jeg har været med til at give de drenge den oplevelse, er jo helt vildt og jeg er meget ydmyg omkring det. Men det har også givet mig en masse og hele oplevelsen med at møde drengene og deres familier har været en gave, hvor jeg har lært meget om mig selv om den måde jeg ser omverdenen på,« fortæller Brian Martin Rasmussen.

Drengenes gåpåmod har også inspireret Williams lillesøster Rosa på 12 år.

Hun fortæller, at hun er begyndt at løbetræne, og hvis drengene får held med at skaffe deres løbevogne, så skal hun løbe en tur med sin storebror til sommer. Det samme vil Isaks tvillingesøster Ella gøre.

»Jeg har altid været rigtig glad for min storebror, men jeg har aldrig været så stolt af ham, som jeg var, da han kom ind over målstregen den søndag. Det var kæmpestort,« fortæller Rosa Reffstrup.

Og ja, William og Isak gennemførte – selvfølgelig – løbet i fineste form og har nu fået mod på endnu mere.

Men da Team Tvilling kun har fem løbestole som de låner ud, er der lang ventetid, før det igen bliver drengenes tur til at få fart under fødderne. De håber derfor, at deres indsamling hos Caremaker.dk når i mål så de kan købe deres egne specialbyggede løbestole.

Stor målsætning

»Hvis vi får fat i de stole her, så vil jeg bare løbe så mange løb som muligt. Og så vil vi selvfølgelig låne stolene ud til vores venner, så de også kan prøve, hvor fantastisk en oplevelse det er,« siger William Reffstrup.

Isak derimod har to meget konkrete mål.

»Jeg vil gerne løbe New York Maraton, og så vil jeg gerne vinde et løb,« siger han og griner til Carsten der jo så selvsagt skal i hård træning.

Hvis du vil vide mere om Team Tvillings bedrifter, så kan du følge dem på Facebook.

Hvis du vil støtte drengenes indsamling, så kan du finde indsamlingen her: https://www.caremaker.dk/nc/fr/i/hjaelp_til_loebevogne_til_isak_og_william/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her