Måske har du mere tid, end du aner

Hvis du aldrig synes, du har tid nok, bør du nok give dine prioriteter et serviceeftersyn.

Artiklens øverste billede
Vi har alle 24 timer i døgnet, men mange glemmer at prioritere dem, inden toget er kørt.

Foran dig ligger en rapport, der skal kommenteres til et møde i morgen. De 300 sider skriger på at blive læst, men først må du lige have en kop kaffe. Og tjekke facebook. Og twitter. Hov, der kom en ny mail. Og inden du får set dig om, er der gået en time - med hvad?

Med overspringshandlinger. Overspringshandlinger er alt det, vi finder på for at undgå at gå i gang med en vanskelig opgave, som vi ikke har ret meget lyst til. Men opgaven bliver ikke lettere af, at vi udskyder den. Tværtimod har vi nu en time mindre til den, og vi begynder at føle os presset.

For mange mennesker føler, at tid er en mangelvare. De føler, at de styres af tiden og ikke omvendt.  Og det er tabet af kontrol, som får os til at føle os pressede, mener forfatterne til en ny bog, "Har du tid?", der er udkommet på Peoples Press.

I dag er der så mange ting, som konkurrerer om vores opmærksomhed og tid, at det er et under, at vi overhovedet får lavet noget, mener de to forfattere, feng shui-rådgiver Stine Marie Nielsen og beskæftigelseschef i Ruderdal Kommune, Charlotte Wieth-Klitgaard.

Resultatet bliver nemt, at vi hele tiden har en følelse af at have travlt, fordi vi mister overblikket og dermed muligheden for at prioritere. Og så bliver vores dag fyldt med overspringshandlinger og spildtid. Vi får måske nok noget fra hånden, men ikke det, vi havde planlagt.

Har du tid? er skrevet af Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen. Den er udkommet på Peoples Press.

"Hvis vi gør noget andet end det, vi egentlig burde, narrer vi os selv. Vi luller os ind i den tro, at overspringshandlinger er okay, er det måske ikke nyttigt at sætte en vask over, gå tur med hunden og sætte opvasken i maskinen? Men den kedelige opgave laver jo ikke sig selv imens," siger forfatterne, der efterlyser en mere bevidst holdning til vort tidsforbrug. På den måde kan vi økonomisere med tiden, generobre kontrollen, så der også bliver plads til det, vi selv synes er sjovt.

Syv veje til at generobre kontrollen med din tid:

1. Stil dogmespørgsmål. Hver gang du bliver stillet over for en opgave, som vil kræve din tid, spørger du dig selv: er det noget, jeg skal? Er det noget, jeg vil opnå? Er det noget, jeg har lyst til? Er du ærlig over for dig selv og tager aktivt stilling, bliver du herre over din tid.

2. Vis mødediciplin. Mød altid til tiden og vær velforberedt og koncentreret. Alle bør slukke mobilen og undlade at gentage, hvad andre har sagt. Så viser man respekt for de andres tid.

3. Begræns tidsrøvere. Facebook, Instagram, Twitter og sms'er. De sociale medier binder os hurtigt i et spind af informationer og underholdning, så vi glemmer tid og andre mennesker. Var det nu, du kunne være sammen med familien?

4. Håndtér afbrydelser. Når kolleger/familie forstyrrer dig midt i arbejdet, siger du: "Har du noget imod, at jeg gør det her færdigt, mens vi taler, eller vil du hellere have, at vi mødes senere?" På den måde viser du respekt for din deadline og din kollega.

5. Planlæg underholdning. Det er i orden at beslutte sig for at se 10 afsnit af en serie søndag eftermiddag, hvis det er det, man vil. Men bevidstløs at glane på tv aften efter aften er spild af tid.

6. Hav alenetid. Eftertanke og prioriteringer forudsætter ro. Så indfør en lille LPS-note i din kalender. LPS betyder "Ligge på sofaen" og lave ingenting. Alene-tid er ikke et forkælet ønske, men en forudsætning for at kunne være nærværende. Og en god investering.

7. Trim kalenderen. Skriv alle gøremål ned i 14 dage og forsyn hver enkelt med en post-it seddel med: Sjovt og givende/uforpligtende, Sjovt og givende/nødvendigt, Svært og kedeligt/nødvendigt og Svært og kedeligt/uforpligtende. Vær ærlig og drop så alle i sidste kategori.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.