Dine børn kan blive verdens bedste

I Danmark er vi langt fremme på områder, som får betydning langt ud i fremtiden. Det kan komme vore børn til gode, mener fremtidsforsker.

Artiklens øverste billede
Fremtidsforsker Anne Lise Kjær fra Kjaer Global i London ser lyst på fremtiden for Danmark. Èn af de ting, hun fremhæver over for kunder over hele verden er bycyklerne.

Når fremtidsforsker Anne Lise Kjær rejser rundt i verden for at udlægge tidens tendenser for virksomhedsledere i multinationale virksomheder, bruger hun flittigt Danmark som eksempel. Og når hun så kommer til Danmark og mærker mismod og opgivelse over for tidens udfordringer, kan hun ikke lade være med at ærgre sig.

"Vi er i Danmark helt fremme på mange af de områder, som får betydning i fremtiden. Men det virker, som om vi ikke har opdaget det," siger den danskfødte direktør i Kjaer Global – et trend management konsulentbureau.

I over 20 år har Anne Lise Kjær rejst verden rundt for at rådgive og inspirere virksomheder som Accenture, BMW, Dell, EY, Ikea, Sony og Toyota i, hvad trends kommer til at betyde for deres forretnings- og innovationsmodeller. Og for kort tid siden udgav hun en guide til fremtiden "The Trend Management Toolkit. A Practical Guide to the Future", der er et værktøj til at få overblik over de tendenser, som hele tiden popper op og er med til at påvirke billedet af, hvor vi er på vej hen.

Og den fremtid, som Anne Lise Kjær ser, er i høj grad én, hvor Danmark kan få en fremtrædende plads ude i verden. Hvis vi tør og vil. Og hvis vi bliver bedre til at markedsføre os selv.

I fremtiden vil der for eksempel blive stillet krav om større åbenhed og gennemsigtighed. Jo mere oplyste befolkningerne bliver, des mindre vil man tolerere korruption og magtfuldkommenhed, mener hun.

"Og her er Danmark netop blevet kåret (igen) som verdens mindst korrupte nation," siger hun.

I fremtiden vil alle lande blive tvunget til at tænke grønt og udvikle vedvarende og ren energi.

"Her er Danmark helt i front. Lige siden energikrisen i 70'erne har vi tænkt i energibesparelser og vedvarende energi. Og vi er i dag det land i verden, der forholdsmæssigt har den største indkomst fra grøn teknologi."

Også en tredje megatrend, som Anne Lise Kjær kalder "Den globale hjerne", har vi i Danmark godt fat på.

"Vi var tidligt ude med mobilteknologiske løsninger og digital infrastruktur, og det er et af de områder, hvor vi stadig bør opruste. Det giver ingeniører og dataanalytikere, der kan arbejde med big-data muligheden for at skabe et "smart" samfund. Alt, hvad der forbinder mennesker, byer, transport systemer, produkter, service og vores omverden og kan gøre livet bedre og lettere vil få stor betydning."

Endelig er der de voksende økonomier i Asien, Afrika og Sydamerika, som i løbet af få år vil resultere i en enorm middelklasse, som både får større købekraft men også stiller større krav til det gode liv.

"Og her er danskerne suveræne. Vi begyndte allerede i midten af forrige århundrede at tænke det gode liv ind i design og arkitektur. Vi er et globalt forbillede, hvad angår livslang læring (højskolen), og vi har opbygget et system for alle som har resulteret i, at vi som nation er utrolig lykkelige. Filosofien om livslang læring vil påvirke os i et enormt omfang i fremtiden," mener hun.

Anne Lise Kjær forestiller sig, at Danmark kan blive den ny Nordiske supermodel, en "hotpot", en kogende kedel af intelligente og kreative mennesker, som sammen kan udvikle nye innovative løsninger og bygge oven på andre. Men det kræver, at vi bliver bedre til at brande os selv og markedsføre vores styrker for at tiltrække de bedste hjerner og talent ude fra og inspirere dem, vi selv har. Vi er netop i magasinet Forbes blevet udråbt som det land i verden, der har det bedste business-klima, så vejen er banet.

"Vi skal blive bedre til at udnytte den sociale kapital, ligesom i 70'erne, hvor alle var enige om at stå sammen om at udvikle grønne reformer og købe ind i energiløsninger, som kunne gøre os uafhængige af arabisk olie. Tænk bare på de bilfrie søndage, som skabte et enestående sammenhold," påpeger hun.

Og så skal vi have ændret skolesystemet, så børn allerede fra 0. klasse bliver uddannet iværksættere. EU promoter nu iværksættere som en karriere, og det er man begyndt på i England, hvor det dog efter nogles mening har taget overhånd, fordi det vrimler med 8-årige, der forsøger at sælge cupcakes til ågerpris!

Anne Lise Kjær forstår godt forældre, der spørger sig selv, om deres børn er rustet til fremtidens krav. Men fremtiden er her allerede, og vi tænker nu i nye mere inklusive baner.

"Det er ikke længere nok at fokusere på alt, hvad der kan måles på bundlinjen - vi skal engagere os i holistisk helhedstænkning for at skabe værdi, der holder i fremtiden. Uanset om du er et brand, en organisation, et samfund eller politiker  - så handler det om at skabe mere værdi og mening. Derfor skal vi ikke være kede af, at danske børn stiller spørgsmålstegn og er kritiske. Hvorfor skal jeg lære det her? Det er nødvendigt i fremtiden og kan gøre dem til verdens bedste."

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.