Annonce
Familie, børn & unge

Sådan ser kvinder altså ud

Kvinder gør oprør mod stereotype skønhedsidealer og viser alt, hvad de har.

I næsten 10 år har den amerikanske fotograf Matt Blum fotograferet almindelige kvinder uden tøj på. Men de seneste år har interessen nærmest eksploderet. Sidste år steg antallet af hits på hans hjemmeside thenuproject.com med 800 procent. Foto: Matt Blum

Modefotograf Søren Rønholt blev bekræftet i det relevante i sit fotoprojekt Nordiske Kvinder, da han ved ferniseringen gik ubemærket rundt blandt publikum og lyttede til deres reaktioner.

"Rigtig mange syntes, det var fedt at se helt almindelige kvinder, som havde smidt tøjet for at vise, hvordan kvindekroppe også kan se ud, men nogen af de unge piger fandt det decideret frastødende. Så fremmede er vi altså blevet over for den naturlige krop. Specielt de unge," siger han.

Søren Rønholt har udgivet bogen The Nordic Book, hvori 50 nordiske kvinder viser sig uden tøj på.

Hans nøgenfotos af helt almindelige kvinder rammer lige ned i en trend.

"Jeg skal love for, at der var interesse for billederne. De blev vist i så godt som alle medier, da jeg holdt min første udstilling, og der har været flere end 1,5 mio. hit på websitet," fortæller han.

I USA har fotografen Matt Blum siden 2005 arbejdet på The Nu Project, et tilsvarende projekt, hvor han fotograferer nøgne kvinder i deres eget hjem. Indtil nu har han 150 portrætter på sin hjemmeside, thenuproject.com, der sidste år havde 2,8 mio. besøgende fra hele verden. For et par måneder siden var han i Europa for at fotografere kvinder, og målet er at komme rundt  hele verden.

Kvinderne skriver selv til ham og tilbyder sig som model.

"Jeg er så taknemmelig for, at du har startet dit fantastiske projekt, som støtter kvinder verden over og giver dem deres selvtillid og værdighed tilbage," hedder det foreksempel fra en polsk kvinde, som skriver, at hun gerne deltager, hvis han kommer til Polen.

Kultursociolog Emilia van Hauen er med i en anden ny bog, Usminket, hvor 60 stærke, danske kvinder viser deres nøgne ansigter uden makeup. Hun ser det som et tegn på, at kvinder i dag er så stærke, at de tør stå ved sig selv.

"Fotograferne har ramt noget i tidsånden. Kvinder  i dag har så meget magt igennem de ting, de gør og er, at de ikke længere er afhængige af at skulle se ud på en særlig måde og skulle leve op til at særligt ideal. Der er skabt nogle helt andre forudsætninger for, at kvinder på denne måde kan gå ud og signalere, at det her vil de gerne tale for, uden at de mister ansigt."

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Ballerne er den nye kavalergang
Bagdelen er på alles læber, og intet andet kulturfænomen fylder mere i mediebilledet end store, runde numser. Det er et opgør med uopnåelige kvindeidealer og en påduttet passiv seksualitet. For en gangs skyld kan man for alvor tale om, at oprøret kommer nedefra.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her