Annonce
Familie, børn & unge

Mænd elsker deres partner – kvinder elsker deres børn

Kærlighed: Et flertal af danske kvinder sætter børn over partneren, når de skal svare på, hvem de har elsket mest i deres liv. Det kan skade parforholdet, mener psykologer og familieterapeuter.

Analyseinstituttet Wilke har for Jyllands-Posten spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om, hvem de har elsket mest i deres liv indtil nu.

Måske har en mand eller to haft det på fornemmelsen: at børnene indtager en klar førsteplads for partnerens kærlighed, mens han selv må nøjes med en plads som nummer to. Den fornemmelse viser sig nu at holde stik.

Analyseinstituttet Wilke har for Jyllands-Posten spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om, hvem de har elsket mest i deres liv indtil nu. Blandt mændene svarer 50,4 pct., at det er deres kæreste eller ægtefælle, mens 26,2 pct. svarer, at det er deres børn. For kvinderne i undersøgelsen falder svarene lige omvendt: 24,9 pct. peger på deres kæreste/ægtefælle, mens 49,9 pct. svarer, at det er deres børn.

Børnene på en piedestal

Den kønsforskel kan bl.a. forklares med, at det ligger i tiden, at kvinder sætter børnene på en piedestal. Det mener psykolog og familieterapeut Ulla Dyrløv.

»Børnene er blevet ophøjet til en status, som de ikke har godt af at være i, og de er blevet det vigtigste, frem for at det er kærligheden mellem mor og far, der er det vigtigste,« siger hun.

»Og mænd er generelt bedre til at huske, hvad der er vigtigt – at det er mor og far, der kigger på hinanden, og at børnene ikke skal kigges på hele tiden,« tilføjer hun.

Kan skabe gnidninger

Det kan nemlig skabe gnidninger i parforholdet, hvis kvinden fokuserer for meget på børnene, forklarer Tea Trillingsgaard, postdoc i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet.

»Der er studier af nybagte fædre, der viser, at jalousi i forholdet til barnet kan være et tema, når man bliver forældre,« siger Tea Trillingsgaard, som bl.a. forsker i parforhold og forældreskab.

Psykolog og ægteskabsrådgiver Finn Korsaa advarer mod at lade forældrerollen overskygge parforholdet:

»Man risikerer, at parforholdet går i stykker. Parforholdet bør jo være grundlaget for familien. Det er det, der er bedst for børnene.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her