Opskriften på at jage de voksne ud af køkkenet

Alt for få børn deltager i madlavningen derhjemme. Et nyt fag i folkeskolen og en gratis kogebog til elever i 5. og 6. klasse skal sætte fokus på glæden ved at lave mad.

Artiklens øverste billede
Eleverne fra 6.X i gang med at lave burgere på Gadstrup Skole, som er tyvstartet med nogle af opskrifterne i den nye kogebog. Fra venstre ses Clara, Nicole og Julie. Foto: Mik Eskestad

Bolledejen sætter sig på skabslågerne, pandekagerne klæber sig fast oppe under emhætten, og de skarpe knive viftes uregerligt i luften.

Børn i køkkenet er noget værre rod. Men de har bare at kaste sig ud i det, mener Charan Nelander, der er direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning.

»Vi vil jo gerne have, at den næste generation kan begå sig i et køkken – også når de vokser op. Ellers er der større sandsynlighed for, at de køber fastfood, hvilket er skidt for folkesundheden,« siger Charan Nelander, der er blandt initiativtagerne til en ny kogebog for børn.

Bogen ”Mit Kokkeri” udkommer i begyndelsen af det kommende skoleår og uddeles gratis til alle landets elever i 5. og 6. klasse.

Seneste undersøgelse, som COOP Analyse har foretaget, viser, at kun 4 pct. af børnene i grundskolen deltager i madlavningen derhjemme. Det er udgivernes håb, at bogen vil ændre på den statistik.

Nyt fag i folkeskolen

Samtidig medfører folkeskolereformen, at det traditionelle skolefag hjemkundskab bliver erstattet af faget madkundskab, som sætter større fokus på sundheden, smagen og ikke mindst glæden ved madlavning, mens man skrotter undervisningen i blandt andet husholdning og rengøring.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over det nye fag og ser frem til, at den nye kogebog bliver uddelt.

»Det er vigtigt, at børn har et godt forhold til mad og madhåndværket. Kogebogen er et moderne undervisningsmiddel til skolen med blandt andet et digitalt univers, og jeg håber, at eleverne også vil bruge kogebogen hjemme sammen med deres forældre,« siger Christine Antorini.

Ikke en lærerbog

Lektor i sundhedspædagogik ved Aarhus Universitet Karen Wistoft har også været med til udarbejdelsen af kogebogen, hvor hun har haft ansvar for bogens sundhedspædagogiske profil. Hun understreger vigtigheden af, at bogen skal med hjem til familierne.

»Det er ikke en bog for lærere, men en bog til eleverne. Lærerne kan ikke bruge den til at strukturere deres undervisning. Målet er, at eleverne skal bruge bogen derhjemme,« siger Karen Wistoft.

Hun peger på, at det først og fremmest er vigtigt at få børnene til gryderne. Hun ser forældrene som den største barriere for, at det sker.

»Den research, vi har lavet op til udviklingen af kogebogen, viser, at børnene ikke gider lave mad, fordi forældrene blander sig for meget. Derfor har vi et kapitel i bogen med tips til, hvordan man jager de voksne ud af køkkenet,« siger Karen Wistoft.

Svine, rode og spilde

Den samme erfaring har Charan Nelander, direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning, der opfordrer forældrene til at lade børnene svine, rode og spilde, så længe de får erfaringer med madlavning.

»Børnene vil faktisk gerne lave mad. Men forældrene tør sjældent give hele ansvaret til børnene,« siger Charan Nelander og supplerer med sine egne erfaringer som far til en 14-årig datter.

»Jeg kender det selv fra min egen datter. Hun gider heller ikke lave mad, hvis jeg konstant kigger hende over skulderen. Der har jeg lært, at jeg bare skal skrubbe af,« fortæller Charan Nelander.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.