Farligt stof i sutteflasker får frit spil

Trods stor bekymring i Danmark og Norge har EU's fødevarestyrelse netop blåstemplet det hormonforstyrrende kemikalie Bisphenol A.

Artiklens øverste billede
Canada indførte tidligere i år forbud mod kemikaliet Bisphenol A i sutteflasker. Foto: Colourbox

Stoffet, der påvirker hjernens udvikling, adfærden og indlæringsevnen, og som menes at være kræftfremkaldende, kan altså fortsat findes den i hårde, klare plastik, der benyttes i madbeholdere og drikkeflasker. Efsa mener ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at stoffet i små mængder er farligt for mennesker.

- Vi har ønsket yderligere undersøgelser, men er ikke kommet igennem med det indtil videre, siger Henrik Søren Larsen fra Miljøstyrelsen Kemikalier.

I april indførte Canada et forbud mod, at kemikaliet bruges i sutteflasker, og de demokratiske senatorer i USA har stillet forslag om at gøre det samme. Med Efsas dom kan Danmark ikke lave et tilsvarende forbud.

- Hvordan kan et sundhedsskadeligt kemikalie som Bisphenol A være tilladt i vores børns sutteflasker i EU, når det åbenbart er farligt for de canadiske børn?, siger Hanne Dahl fra JuniBevægelsen, der vil have EU til at ændre lovgivningen.

Læs også: Sutteflasken er en kemikaliebombe

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen