128.000 børn kommer til skade

Drenge kommer oftere til skade end piger - og det er særligt sidst på eftermiddagen, at uheld og ulykker sker. Statistisk set er ulykker den største trussel mod små børns helbred.

Artiklens øverste billede
Foto: Colourbox.com.

Hvert år kommer ca. 128.000 børn under 13 år på skadestuen på grund af ulykker eller uheld, viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Det svarer til, at lægerne hver eneste dag må behandle 350 tilskadekomne børn, og en stor del af dem er under tre år.

De kommer især til skade i hjemmet eller i haven, og statistisk set er ulykker den største trussel mod små børns helbred.

Ny pjece

Derfor har Sundhedsstyrelsen netop udgivet en ny pjece til forældre med børn under tre år. Den hedder "Vigtigt at vide om små børns sikkerhed", og hensigten er at gøre forældre opmærksomme på, hvor faldgruberne er, når det gælder risikoen for ulykker med små børn.

Drenge kommer oftere til skade end piger, og der sker flest ulykker sidst på dagen, når alle er trætte, viser opgørelser.

Samtidig ved man, at de fleste ulykker hos små børn sker, når de lærer noget nyt, og de voksne ikke er forberedt på det.

Hyppigste ulykker

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de hyppigste ulykker:

  • 1. Kontaktulykker - hvor barnet for eksempel får noget i hovedet eller ned over tæerne.
  • 2. Faldulykker - hvor barnet triller ned fra puslebordet, fra sofaen eller bøjer sig for langt frem i skråstolen, så den vælter ned fra bordet. Ulykkerne sker ofte som følge af en dårlig udformet pusleplads eller manglende opsyn. De alvorligste faldulykker sker på trapper, ud ad vinduer og fra altaner.
  • 3. Ulykker med klemning, stik og snit - hvor barnet får fingre i klemme i døre/bildøre, eller det stikker sig på skarpe genstande eller skærer sig i fingrene.
  • 4. Forbrændingsulykker - som fx skoldning med kaffe, te eller kogende vand.
  • 5. Forgiftningsulykker - med fx medicin, vitaminpiller, rengøringsmidler og lignende.

Pjecen kan hentes fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside www. sst.dk eller bestilles i Komiteen for Sundhedsoplysning.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen