Annonce
Familie, børn & unge

Husk at slukke og tjen en familieoplevelse

Husk at slukke for dine apparater, inden du tager på ferie. Der ligger en rimelig god besparelse og venter, hvis du bliver bedre til det.

Foto: Ritzau Scanpix

Det er bare med at huske det, så er det de lettest tjente penge, du kan komme i nærheden af.

Sluk for standbystrømmen, og elregningen falder markant.

For en gennemsnitlig familie er der nok at komme efter, fortæller Lene Krakau, direktør i kundeservice hos NRGi Elsalg.

Udvalgte apparaters årlige forbrug
  • Printer af ældre dato cirka 100 kWh om året: 200 kroner.
  • Boremaskine cirka 100 kWh om året: 200 kroner.
  • Hi-fi-anlæg cirka 50 kWh om året: 100 kroner.
  • LED-tv 32 tommer cirka 40 kWh om året: 80 kroner.
  • Router cirka 50 kWh om året: 100 kroner.
  • Stationær computer cirka 40 kWh om året: 80 kroner.
  • Mikroovn cirka 35 kWh om året: 70 kroner.
  • Computerskærm cirka 20 tommer 30 kWh om året: 60 kroner.
Kilde: NRGi.

- For en almindelig familie udgør standbystrømmen typisk minimum 1000 kroner om året og ofte mere. Man kan være helt oppe på, at et apparat, der står på standby, forbruger for 200-300 kroner om året, siger hun.

- Så uden du nærmest skal gøre noget, kan du få noget af det, du bruger på din elregning, frigivet til sjove ting, siger Lene Krakau.

Eksempelvis koster standbystrøm på en printer cirka 200 kroner om året, mens en computerskærm koster 60 kroner om året.

Så ved at rette din opmærksomhed mod alle husets apparater og huske at slukke for dem er der en god gevinst at hente.

- Man kan i familien gøre det til en fælles opgave at huske det og så sætte sig et fælles mål om at konvertere noget af elregningen til en tur i Legoland eller en tur på restaurant, siger Lene Krakau.

Fokus skal særligt rettes mod underholdningsapparater som spillekonsoller, hi-fi-anlæg, fladskærme og tablets, da de udgør størstedelen af de elektriske apparater med et standbystrømforbrug.

- De apparater, vi har i vores hjem i dag, er blevet mere elbesparende, end de tidligere var, men vi får flere og flere apparater. Derfor afspejler det sig ikke så meget på elregningen. Derfor giver det god mening at kigge på netop den her standbystrøm, anbefaler Lene Krakau.

Og det er lidt skørt, at mange danskere ikke har fokus på det, da vi ellers er blevet mere økonomisk bevidste siden finanskrisen, siger Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord.

- Det skyldes formentligt, at mange har svært ved at øjne besparelsen i hverdagen, fordi man ikke ser den konkrete besparelse med det samme, siger han og fortsætter:

- Derfor oplever vi det heller ikke som at smide penge ud ad vinduet, men det er reelt set det, der er tale om.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.

Vikaren fra helvede har bidt sig fast

Som stedfortræder i SF’s folketingsgruppe kastede han benzin på bålet, da partiet imploderede og forlod Thorning-regeringen. Siden har Karten Hønge fået fast plads på Christiansborg. Nu vil han til EU.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her