Annonce
Familie, børn & unge

To år efter lovændring: Fire gange så mange børn bliver lavet ved ægdonation

Siden der i 2016 blev indført vederlag til ægdonorer, er antallet af børn lavet ved ægdonation firedoblet.

Barnløse kunne tidligere rejse til f.eks. Spanien, Grækenland, Tjekkiet eller Rusland og betale op til 100.000 kr. for et enkelt forsøg på at blive gravid. Arkivfoto: Kim Nielsen

Sidste år blev 222 børn undfanget ved hjælp af et æg, der var doneret.

Det er fire gange så mange børn som før en lovændring for to år siden. Denne sikrede, at danske kvinder, der donerer æg, får et vederlag på 7000 kroner.

Det skriver Politiken søndag.

Ægget blev doneret i 1992: I 2017 er en pige blevet født

I årene op til lovændringen blev der i gennemsnit undfanget 57 børn om året efter behandling med ægdonation på en dansk fertilitetsklinik.

Overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik og formand for Dansk Fertilitetsselskab Elisabeth Carlsen kalder udviklingen "meget glædelig".

- Jeg håber, at dem, vi har kunnet hjælpe, er nogle af dem, der før var nødt til at tage til udlandet, fordi vi ikke havde æg nok herhjemme, siger hun til Politiken.

Barnløse rejste tidligere til eksempelvis Spanien, Grækenland, Tjekkiet eller Rusland og betalte op til 100.000 kroner for et enkelt forsøg på at blive gravid.

Men efter lovændringen er det altså muligt for mange at få deres ønske om at modtage donoræg opfyldt i Danmark.

- I månederne efter lovændringen havde vi ligefrem en kø af kvinder, der gerne ville donere. Sådan er det ikke helt længere, nu hvor opmærksomheden har lagt sig, men vi håber fortsat at kunne hjælpe mange flere, end vi gjorde før, siger Elisabeth Carlsen.

Hun mener dog, at der ikke fulgte tilstrækkelig finansiering med, da loven om vederlag til ægdonorer blev indført.

Det betyder ifølge Politiken, at der på Rigshospitalets Fertilitetsklinik er en ventetid på et år for barnløse, der ønsker at få doneret æg.

Før lovændringen var ventetiden to år.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her