Annonce
Familie, børn & unge

Hvor meget er en genstand? Lær din teenager at håndtere alkohol

Faste regler og en god dialog er de vigtigste nøgleord, når man som forælder vil opbygge ansvarlige alkoholvaner for sit barn.

De unge skal vide, hvad en genstand er, og de skal vide, at en flaske spiritus - som typisk er det, de drikker - svarer til 19 øl. Foto: Anders Find

Lyden af klirrende plastikposer kan skære igennem stilheden på de søvnige villaveje, når fredag aften står for døren.

Alkohol og fester er en naturlig del af weekendritualet for mange af landets unge, men hvordan tackler man det bedst som forælder, når teenageren i huset gerne vil begynde at drikke alkohol?

Anett Wiingaard er sekretariatschef i foreningen God Alkoholkultur, som har til formål at fremme gode alkoholvaner, og hun giver her en række bud:

1) Sæt rammer for dit barn

Som forælder skal man have tillid til sit barns dømmekraft, men det er også vigtigt, at man sætter sig i respekt, når det kommer til alkohol, forklarer Anett Wiingaard.

- Forskningen viser, at de unge faktisk nødigt vil bryde tillidsforholdet mellem dem og forældre. Så hvis man som ung har fået at vide, at man kun må drikke to genstande, så kan det godt være, at man ender med at drikke tre genstande i løbet af aftenen, men man kommer ikke hjem og har drukket syv øl.

- Unge, hvis forældre følger med i deres liv, drikker generelt mindre, end unge der har frie tøjler, siger hun.

2) Hav en god dialog

I forlængelse af de fastlagte rammer er det ifølge sekretariatschefen vigtigt at tale åbent og ærligt med sit barn:

- Men skal sørge for at have en god dialog med sit barn. Hvis man som forælder står om morgenen og råber til sin søn eller datter: "Nu ligger tøjet igen på gulvet", så kan man ikke komme om aftenen og sige: "Nå, hvem skal du så tilbringe fredag aften med?"

- Man er nødt til at have en god og kærlig kontakt til sit barn, før han eller hun har tillid til de rammer, man sætter omkring alkohol, tilføjer hun.

Unge drikker sig sjældnere fulde end tidligere

3) Lær dit barn, hvor meget en genstand er

En farverig alkoholsodavand syner måske ikke af meget, men de færreste unge er klar over, hvor meget - eller lidt - alkohol de i virkeligheden kan tåle.

- De unge skal vide, hvad en genstand er, og de skal vide, at en flaske spiritus - som typisk er det, de drikker - svarer til 19 øl. Det er der faktisk mange unge, som ikke er klar over, påpeger Anett Wiingaard.

- Og så skal man fortælle dem, at der går en halv til en hel time, før man kan mærke virkningen af alkoholen. Mange unge tænker: "Jeg kan ikke mærke noget, så jeg kan godt drikke lidt mere". Og så kan det for alvor gå galt.

4) Lav aftaler med andre forældre

Et effektivt redskab til at holde hånd i hanke med sit barns alkoholindtag er ifølge Anett Wiingaard at række ud til andre forældre.

- Unges alkoholforbrug er meget individuelt fra skoleklasse til skoleklasse. Det vil typisk være sådan, at hvis nogle begynder at drikke tidligt i en klasse, så smitter det af på de andre klassekammerater, siger Anett Wiingaard og tilføjer:

- Men der er faktisk mange klasser – især i 7. og 8. klase - hvor forældrene laver aftaler om, at de unge ikke må drikke. Og det har en god effekt på de unge.

På samme måde kan man lave interne aftaler med forældrene til barnets venner, så han eller hun ved, at vennerne også kun må drikke to eller tre genstande til en fest, forklarer hun.

5) Fortæl, at mange unge ikke drikker

Endelig er det en udbredt opfattelse blandt mange unge, at alkohol hører sig til, når teenagefesterne kalder. Men mange unge vil faktisk gerne undgå de våde varer.

- Sundhedsstyrelsen har lige lavet en undersøgelse, hvor de spurgte unge mellem 16 og 24 år, om de syntes, at unge generelt drak for meget, og det svarede hovedparten ja til.

- Det vil sige, der er et ønske hos målgruppen om ikke at drikke, og her er det vigtigt som forælder at fortælle sit barn, at det er ok at sige nej til alkohol, siger Anett Wiingaard.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her