Annonce
Familie, børn & unge

Træn børns glæde ved at give en gave

Inden juleaftens gaveræs potentielt forvandler husets yngste til frådende papirflænsere, kan du hjælpe dem til også at nyde den del, hvor andre får en gave.

"Hvis de voksne lægger vægt på gaverne, så bliver det, dét som børnene forbinder med jul, så det handler allerede inden om, hvordan man italesætter julen," fortæller psykolog Birgitte Sølvstein. Foto: Sisse Dupont

Hvis ungerne har svært ved at lade andre åbne deres gaver i fred eller ligefrem ikke vil dele rovet under træet, så er der hjælp at hente.

Under forberedelserne til juleaften kan man nemlig også øve børnenes glæde ved at give.

Gør børnene glade for at give
  • Ros dit barn, når det siger eller gør søde ting for dig eller andre.
  • Gør lidt ceremoni ud af at give smågaver, som barnet har lavet.
  • Ros ikke i blinde, og vælg gaver, som barnet faktisk har gjort sig umage med.
  • Giv gaver i det skjulte. Dyrk nisselegen i institution/skole, gækkebreve og hemmelige gaver.
  • Tal om, hvor glade andre bliver, når de får en lille gave eller et kram.
  • Undlad at tale om "alle de gaver", barnet skal have juleaften. Tal om hyggen, sangene og samværet - gaverne skal ikke være hovedattraktionen.
Kilder: Birgitte Sølvstein, Margrethe Brun Hansen

- Hvis de voksne lægger vægt på gaverne, så bliver det, dét som børnene forbinder med jul, så det handler allerede inden om, hvordan man italesætter julen, fortæller psykolog Birgitte Sølvstein.

Hun forklarer, at forskning viser, at en af de ting, som forbedrer vores velvære og lykkefølelse, er at gøre noget godt for andre.

- Det er ikke kun til jul, at man kan øve med dem. En lille tegning til farmor og farfar eller til yndlingspædagogen i børnehaven har også stor værdi, hvis den voksne gør lidt ceremoni ud af det, råder børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Skilsmisseforældre: Forbered en god jul med børnene

Man kan for eksempel sætte et lille bånd på eller tale med barnet om, hvorvidt der er nogen, som skal have den tegning, de har gjort sig meget umage med.

Og netop det at vælge en tegning eller noget andet meget håndgribeligt er godt, vurderer Birgitte Sølvstein.

- Sådan noget som at give penge til velgørenhed bliver for abstrakt. Så skal man have det ned på et niveau, hvor man samler ind og giver pengene videre, så barnet får en håndgribelig fornemmelse af det, de giver, siger hun.

Samtidig skaber man en ny balancegang. For børnene skal også lære, at de ikke skal give gaver for at få ros og anerkendelse.

Juleaften med børn: Sådan tackler du de fem klassiske udfordringer

- Mange voksne kommer også let til at give af de forkerte årsager, fordi vi gerne vil anerkendes som gavmilde. Det bliver ikke modtagerens glæde ved gaven, men deres taknemmelighed, der er vores valuta til selvfølelsen, forklarer Birgitte Sølvstein.

I stedet for at aflevere en tegning, hilsen eller perleplade med pomp og pragt kan man sammen med barnet lægge gaven helt anonymt på børnehavepladsen eller i mormors postkasse. Så kan barnet glæde sig over, at modtageren bliver glad, når de ser gaven, uden at man skal blive hængende for at modtage anerkendelsen.

- Men ros dem for idéen, og sæt et lille bånd på, så de bliver frydefulde og stolte, når de får lov til at give den, råder Margrethe Brun Hansen.

I det store billede bliver vi bedre til at være en del af et fællesskab, når vi glædes ved andres glæde. Derfor er det ikke kun gaver og fysiske ting, som kan lære børnene at give.

Undgå farlige situationer med børn og kalenderlyset

- Når børn skal lære relationer og samhørighed, så kan man fremelske en god adfærd, siger Birgitte Sølvstein.

I stedet for at rose i blinde, så kan man sørge for at rose storebror, hvis han roser lillesøster for noget, hun har klaret selv. Observer børnene, og ros dem, når de taler pænt og siger søde ting til hinanden og andre.

- Og vær selv verbal om, hvad der gør dig glad. Voksne kan være gode eksempler ved at sætte ord på, når andres ord og handlinger gør dem glade, forklarer Birgitte Sølvstein.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Jul
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her