Annonce
Familie, børn & unge

Skilsmisseforældre: Forbered en god jul med børnene

Klare aftaler, rene linjer mellem forældrene og familiemøder i god tid kan sikre rammerne for dit skilsmissebarn hen over julen.

Hvis begge parter er afklarede omkring skilsmissen, men vil holde jul sammen for barnets skyld, kan man godt det, siger Lene Stephensen, der er psykolog og forfatter til bogen "Skilsmissens ABC". Foto: Ivan Riordan Boll/Polfoto

Julen handler om børnene, familien, hygge og alt det nære. Og livet efter en skilsmisse kan med syv-syv-deleordninger og sammenbragte familier være særligt følsomt i julen.

Derfor kommer to psykologer her med råd til, hvordan du som fraskilt forælder kan få talt med dine børn og din eks om julen og lavet aftaler, som passer bedst muligt på barnet i julen.

Skilsmissebørn og jul
  • Skilsmissebørn kan opleve mange skift i juledagene, hvilket kan betyde en hektisk jul for børnene.
  • Børn er ofte glade for traditioner, så det kan være godt at beholde dem, så børnene oplever, at nogle ting er, som de plejer trods skilsmissen.
  • Mange forældre lader barnet holde jul hos den ene og nytår hos den anden, og så bytter de året efter.
Kilde: Statsforvaltningens samværsguide

1) Hold kun jul med din eks, hvis I kan opføre jer ordentligt

Hvis begge parter er afklarede omkring skilsmissen, men vil holde jul sammen for barnets skyld, kan man godt det, siger Lene Stephensen, der er psykolog og forfatter til bogen "Skilsmissens ABC".

Men hvis man holder jul sammen, skal det være, fordi man ved, at man godt kan opføre sig ordentligt over for hinanden som voksne. Børnene skal ikke gå og være nervøse over det, siger hun.

Juleaften med børn: Sådan tackler du de fem klassiske udfordringer

2) Hold planlægningsmøde om jul med sammenbragte børn

En anden udfordring kan være jul med "dine, mine og vores børn", så her er det godt med et familiemøde inden juleaften.

Man kan begynde med at tale med sine egne børn om, at de andre børn har andre traditioner, siger Lene Stephensen.

Og så kan man sige til barnet: "Vi skal holde et familiemøde, hvor vi skal snakke om, hvordan vi gør det. Og vi har valgt, at det skal I børn være med til at bestemme," siger hun.

Under familiemødet får alle børn lov til at sige, hvad der er vigtigt for dem i forhold til julen. Og særligt medbestemmelsen er vigtig at pointere, fordi barnet så føler sig vigtig og hørt.

Jul med børn Her er de fem største udfordringer juleaften

3) Vær afklarede, og beslut, hvor barnet holder jul

Så længe børnene er under 15 år, er det en lettelse for dem, at de voksne tager beslutningen om, hvor de skal holde jul, siger Lene Stephensen.

Ellers kommer de i loyalitetskonflikt. For barnet føler ikke, at det kan være bekendt at sige, at det kun vil være hos mor for eksempel, siger hun.

Derfor råder hun ligesom Statsamtet til, at barnet holder jul skiftevis hos forældrene.

Forklar barnet, at forældrene er enige om den aftale, så barnet ikke skal tænke over, om den anden forælder er ked af det, siger Lene Stephensen.

Kosteksperter: Hold dig væk fra supermarkedernes juleslik

4) Bland dig uden om gaverne

Hvis du kan tale om gaver med eksen, så gør endelig det, siger psykolog Heidi Agerkvist. Men lad være, hvis det giver konflikt.

For penge er et følsomt felt, og det kan hurtigt blive sådan noget med: "Du skal fandeme ikke bestemme, hvad jeg giver mit barn," siger hun.

Hvis den ene har mange penge og giver store gaver, og den anden gør det modsatte, er det også en fin lejlighed til at tale om sociale- og holdningsmæssige forskelle.

Far gør sådan med gaver, og det er vigtigt for ham. Og jeg gør sådan, det er vigtigt for mig, siger hun.

Lær dit barn at fylde sparegrisen til drømmeønsket

5) Barnet må gerne ringe juleaften

Hvis barnet vil ringe og sige god jul til den anden forælder juleaften, er det okay, mener begge psykologer.

Man stiller sit barn i en meget dårlig situation, hvis man siger: "Nu er du her, så du skal ikke ringe til mor". For hvem vil ikke gerne have lov til at sige god jul til sin mor eller far, hvis man ikke er sammen med dem juleaften, siger Heidi Agerkvist.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her