Mikro-robotter til kamp mod kræft
Forskere har store forventninger til kræftbehandling med mikroskopiske nanorobotter.
Salmonellabakterier som mikroskopiske nanorobotter, der vandrer rundt i kroppen med en medicinkapsel klar til at angribe kræft, når de møder den. Det lyder næsten som en science fiction-film.
Men er det så langt fra.
Sydkoreanske forskere fra Chonnam National University har haft succes med en ny behandlingsform mod kræft, og de regner med, at det snart er muligt at behandle kræft med mikroskopiske nanorobotter. Det skriver Reuters.
Nanorobotterne består af ikke-giftige salmonellabakterier, der bærer på en kapsel med medicin, som angriber kræftknuderne, når de møder dem.
Færre bivirkninger
Fordelen skulle bl.a. være, at det kun er de syge celler, der angribes, og at behandlingsformen ikke har så mange ubehagelige bivirkninger som kemoterapi.
Forsøgene er dog indtil videre kun lavet på mus, og behandlingen virker på nuværende tidspunkt kun på områder med større kræftudbrud.
Meget tidlig fase
Overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse synes, at det lyder interessant, men hun forholder sig i første omgang lidt afventende.
"Det er ikke noget, jeg har hørt om, men det lyder vældig spændende. Men det er værd at understrege, at når det er forsøg med mus, så er det en meget tidlig fase i udviklingen," siger Iben Holten til Jyllands-Posten.
Der kan altså gå lang tid, før nogen får gavn af den nye forskning, men derfor kan det ifølge Iben Holten godt være en god nyhed.
"Det er interessant, at det virker på mus. Og selvom det er en tidlig fase, betyder det ikke, at det ikke kan komme til at virke på mennesker, så det lyder helt bestemt interessant," siger Iben Holten.
Den nye metode er allerede blev patenteret i Asien, USA og Europa.