Flere får HPV-vaccine
<p>Flere og flere danskere investerer i en HPV-vaccine. Positivt, siger eksperter.</p>
Et stik i armen kan holde kræften for døren. Det budskab er der tilsyneladende flere danskere, der har købt. I hvert fald vælger vi i stigende grad at lade os vaccinere mod HPV.
I marts fortalte DR København, at HPV-vaccinen, som ellers er tilegnet forebyggelse af livmoderhalskræft hos kvinder, også har en forebyggende effekt på sygdomme hos mænd.
Og siden marts har Statens Seruminstitut haft en stigning i salget af HPV-vacciner med hele 50 procent. Og det er et skridt i den rigtige retning, mener overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten:
- Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, vi vil jo gerne have, at så mange som overhovedet muligt bliver beskyttet mod primært livmoderhalskræft, som vi har en af de højeste forekomster i Europa, siger Iben Holten til DR København.
Pris er et problem
Sundhedsøkonom Jens Olsen glæder sig også over fremgangen, for på langt sigt har det øgede salg af vaccinen en samfundsmæssig fordel:
- Det er godt for sygdomsudviklingen i landet, fordi forekomsten af livmoderhalskræft, og de andre mere sjældne kræftformer vil falde hurtigere, jo flere, der bliver vaccineret. Det er måske knap så godt for de pågældendes privatøkonomi, siger Jens Olsen fra Syddansk Universitet til DR København.
Prisen for at blive vaccineret ligger på 3.500 kroner, og det mener både Iben Holten og Jens Olsen er for dyrt.
- Prisen gør stadig, at rigtig mange ikke bliver vaccineret, og det er selvfølgelig et stort problem. Det er også et socialt problem, for der er mange, der er vaccineret i Nordsjælland, men ikke så mange vest for København, siger Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.
Med det forøgede salg betyder det, at der hver dag bliver solgt 49 vacciner, hvor det tidligere kun var 33.
Hvis salget holder, betyder det, at der i løbet af året vil blive solgt knap 18.000 vacciner.
LÆS OGSÅ: Kvinder tror kræftvaccine er for sent
DR