Færre piger forsøger selvmord med piller
Antallet af de såkaldte Panodil-piger falder, fordi det er blevet sværere at få fat i pillerne.
Unge piger, der skærer i sig selv og tumler med forskruede kropsidealer. Der er ikke mangel på dårlige nyheder om danske pigers psykiske problemer. Men for en gangs skyld er der godt nyt fra denne front.
Antallet af de såkaldte Panodil-piger er nemlig faldet med 21 procent på blot et år, skriver Søndagsavisen.
I 2010 blev 1029 piger mellem 12 og 20 år indlagt med en forgiftning af svag smertestillende medicin, mens der i 2011 blev indlagt 812 piger.
Det viser nye tal fra Landspatientregistret.
Rigtig retning
Faldet skyldes formentlig, at man i begyndelsen af 2011 gjorde det forbudt for unge under 18 år at købe svag smertestillende medicin uden recept, mener Merete Nordentoft, der er professor i socialpsykiatri og psykiatrisk epidemiologi fra Psykiatrisk Center Bispebjerg.
Pigerne kunne dermed ikke længere gå ind i en kiosk og købe en dødelig dosis piller.
- Det er et skridt i den rigtige retning, og det tyder på, at tilgængeligheden rent faktisk har en betydning, siger hun til Søndagsavisen.
Faldet kommer efter en lang årrække, hvor antallet bare er steget år efter år. I 1997 var der 221 indlæggelser med forgiftninger af svag smertestillende medicin blandt de unge piger, mens antallet toppede i 2009 med hele 1135 indlæggelser.
Når tallet falder markant nu, skyldes det ikke, at de unge piger blot har fundet en ny måde at forsøge at begå selvmord på.
- Der er ingen dokumentation for, at man ved at gøre en metode mere vanskelig får folk til at skifte til andre metoder, siger Merete Nordentoft.
De nye tal glæder da også sundhedsminister Astrid Krag (SF).
/ritzau/