60.000 diabetikere får farlig medicin
Hver tredie på diabetes 2-medicin får gammeldags præparat med risiko og bivirkninger.
220.000 danskere har diabetes 2, og for de fleste vedkommende er medicin nødvendig, men trods advarsel fra Lægemiddelstyrelsen udskriver deres læger stadig et gammeldags præparat, som er problematisk af flere grunde.
Patienterne, som får medicin baseret på sulfonylurinstoffer, også kaldet SU-medicin, kan opleve ubehag som svimmelhed på grund af faretruende lavt blodsukker. Det kaldes også hypoglykæmi.
En undersøgelse blandt 2.078 diabetes 2-patienter viser, at næsten halvdelen af de patienter, der får den bivirkningstunge SU-medicin, oplever dette ubehag og måske frygt for at besvime uden at vågne op igen.
Snak med lægen
Det er problematisk og bør ændres, mener diabetes-læge Per Warrer Petersen fra Din Diabetesklinik. Han siger:
"Der findes forskellige grader af hypoglykæmi hos type 2-diabetikere. Nogle oplever kun milde tegn, mens andre får mere alvorlige og hyppigere anfald. Det er vigtigt, at lægerne tager hypoglykæmi mere alvorligt ved bl.a. at spørge ind til det ved patienternes kontrolbesøg. Mange patienter fortæller nemlig ikke lægen, når de har oplevet hypoglykæmi."
Hans anbefaling lyder, at patienterne bør måle deres blodsukker og evt. indtage både hurtigtvirkende og langsomtvirkende sukker. Og så bør de tale med deres læge om, hvordan de kan undgå hypoglykæmi fremover.