Intensiv motion i stedet for insulin
Få minutters daglig træning kan muligvis være nok for patienter med type 2-diabetes.
Hvor lidt træning kan man slippe af sted med, hvis man lider af type 2-diabetes? Det spørgsmål vil en gruppe forskere fra Københavns Universitet forsøge at besvare i en ny undersøgelse, hvor forsøgspersonerne skal gennemføre korte intervaller med intensiv træning.
Livsstilssygdommen rammer mere end 55 danskere hver dag, og patienter med sygdommen rådes i første omgang til at spise sundt og dyrke mere motion.
"Det største problem er, at folk ikke 'tager deres medicin' forstået på den måde, at de ikke får dyrket nok motion," siger Flemming Dela, professor i fysiologi fra Xlab på Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, der står bag den nye undersøgelse.
Kort er godt
Formålet med forsøget er derfor at afdække effekten af meget korte træningspas med høj intensitet.
"Vi skal forsøge at finde ud af, hvor lidt træning man kan slippe af sted med. Nogle patienter har nemt ved at komme i gang med at dyrke motion, men der er stadig mange, som er svære at nå. Den gruppe kan måske lokkes i gang, hvis de kan nøjes med at træne 10 minutter og stadig få en stor effekt," siger Flemming Dela.
I forsøget skal 20 mænd i alderen 40 til 60 år, hvoraf halvdelen skal have type 2-diabetes, udføre en særlig form for cykeltræning i løbet af to uger. Træningen består af 10 intervaller á 1 minut, hvor deltagerne skal cykle så hurtigt, de kan.
Cykling med ét ben
For at kunne sammenligne insulinfølsomheden i forsøgspersonernes muskler, skal deltagerne kun cykle med den ene ben.
"Det er nødvendigt for at vi kan sammenligne en trænet og en utrænet muskel og få et nøjagtigt resultat, uden at vi behøver at kontrollere forsøgspersonernes kost. På denne måde får vi den rene effekt af træningen, fordi begge ben får det samme at spise," siger Flemming Dela.
Ved at træne muskler og kredsløb forbedres kroppens insulinfølsomhed, der typisk er nedsat hos patienter med type 2-diabetes. Med en øget insulinfølsomhed bliver kroppen bedre til at optage energien fra maden, og derved holdes blodsukkeret mere stabilt ligesom hos raske personer.
Derfor kan type 2-diabetespatienter ofte slippe for blodsukkerstabiliserende medicin som insulin, hvis de spiser rigtigt og dyrker motion.
Træning er den bedste medicin
Flemming Dela håber, at forsøget kan dokumentere en effekt, som kan lokke flere af de mindst aktive diabetikere til at dyrke bare en lille smule motion.
"Jeg forventer, at vi vil se en forbedring af insulinfølsomheden på 25-50 pct. blot ved 10 minutters daglig træning. I sidste ende handler det om, at vi kan rådgive patienterne bedst muligt, og de fleste kan afsætte 10 minutter til at dyrke motion."
De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at danske sygehuse i 2008 brugte ca. 7 mia. kr. på at behandle diabetikere. Antallet af danskere med diabetes er fordoblet på 10 år, og Diabetesforeningen forventer omkring 600.000 danske diabetikere i år 2025.
LÆS OGSÅ: Stillesiddende lever kortere