Nu lurer døden i et nyt hjørne

Glem mæslinger, hiv og aids. Nu det de ikke-smitsomme sygdomme, der slår os ihjel.

Artiklens øverste billede
Nu er det ikke længere de smitsomme sygdomme, der er årsagen til at flest mennesker dør. Nu har livsstilsygdommene taget førstepladsen som primær dræber af de rige, fattige, gamle og unge. Synderen er livet i storbyerne. Her ses Shanghai - en by, der vokser og vokser. Foto: AP.

Verdens befolkning stuver sig sammen i storbyerne, og det har gjort, at det nu ikke længere er de smitsomme sygdomme, der er de førende dødsårsager på verdensplan.

Nu er det primært de ikke-smitsomme sygdomme, der slår os ihjel, da livet i byerne er hårdt for helbredet, viser nye undersøgelser.

"Vores nye verdensborger nr. syv milliard vil sandsynligvis vokse op i en storby, og det øger risikoen for levevilkårssygdomme som diabetes, kol, kræft og hjertesygdomme," siger ekstern lektor Siri Tellier fra Copenhagen School of Global Health på Københavns Universitet.

En milliard bor i slum

I storbyernes slumkvarterer rammes de fattige af dårlige vand- og hygiejne forhold og den ringe adgang til sundhedsvæsnet, mens de "rige" rammes af levevilkårssygdomme forårsaget af især meget salte, fade fødevarer, rygning. alkohol og manglende motion.

Og over en bred kam gør tilflytningen til byerne, at flere og flere bliver syge og udvikler f.eks. diabetes, og udviklingen sker hurtigt, lyder det.

Ifølge Tiri Teller boede de fleste af verdens mennesker i 2008 på landet, mens hovedparten i dag bor i byerne, hvor befolkningstilvæksten er størst i udviklingslandenes byer.

"Her bor en tredjedel, lidt over en milliard, i storbyernes slum," siger Siri Tellier.

Dårlig sundhed påvirker generationer

Og stigningen i andelen af dødsfald forårsaget af ikke-smitsomme sygdomme forventes at stige, da tilflytternes dårlige sundhed også har konsekvenser for deres børns risiko for levevilkårssygdomme.

"Et stadig større antal studier viser, at sund aldring starter i livmoderen. Hvis børn for eksempel bliver født med for lav fødselsvægt, stiger deres risiko for at udvikle diabetes senere i livet," fortæller Siri Tellier.

Hun understreger dog, at risikoen for at dø af f.eks. mæslinger, diarré-sygdomme eller Hiv samtidigt langsomt forsvinder, da man er blevet bedre til at forebygge smitte med vacciner mod smitsomme sygdomme.

Den samme opmærksomhed bør man også rette mod den nye udvikling, mener hun.

Læs også: År 2030: 522.000.000 har sukkersyge

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.