Er solariet en god kilde til D-vitamin?
Det mener en norsk kræftforsker. I Danmark siger Kræftens Bekæmpelse dog nej.
Skal unge under 18 år forbydes at gå i solarier? Det har været diskuteret i flere lande. WHO anbefaler bl.a., at alle under 35 år forbydes at blive stegt under solariestrålerne.
Diskussionen om de unges solarieforbrug dominerer også i Norge, og her har en kræftforsker udtalt, at han bestemt ikke mener, at solarier skal forbydes til de unge. Han mener faktisk, at det kan have gavnlige effekter at dyrke strålingen fra rørene - dog i begrænset dosis.
"Vi ved, at når man får tilstrækkelig med D-vitamin, kan det beskytte mod sygdomme som kræft i tyktarmen, brystet og prostatakræft, og det virker også mod diabetes og hjertekarsygdomme," siger Johan Moan, der er seniorforsker ved Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet og professor i fysik ved Universitetet i Oslo til NRK.no.
Meget stor kræftrisiko
Den påstand tager Kræftens Bekæmpelse kraftigt afstand fra.
”Der findes intet godt argument for, at man skal have D-vitaminer fra et solarium. Kræftrisikoen er meget stor, da styrken i strålingen er meget høj i solariet. WHO har fastslået, at der er 75 pct. større risiko for at udvikle aggressiv modermærkekræft efter besøg i solariet. For de unge er risikoen endnu højere. De unge i 20’erne har 158 pct. øget risiko for at få modermærkekræft ved bare ét besøg i solariet om måneden eller mere,” siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, til fpn.dk.
Hun peger på, at det i øvrigt er meget lidt D-vitamin, man evt. kan få ud af et solariebesøg, fordi strålingen er anderledes end den naturlige solstråling.
”Der er i dag ikke evidens for at sige, at D-vitamin-tilskud fremmer sundheden i forhold til andet end sygdomme i knogler og muskler samt tarmkræft, men det er ikke et godt argument for, at man skal udfylde en eventuel D-vitamin-mangel i et solarium,” siger Anja Philip.
Hun anbefaler derfor, at man får sin daglige D-vitamin-dosis ved en sikker omgang med den naturlige sol, madvarer eller evt. en vitaminpille.
Anden stråling hjælper ikke
Johan Moan foreslår, at man i stedet for UVA-stråling bruger UVB-stråling. Den type giver nemlig flere D-vitaminer. Han har sammen med sine kollegaer i en undersøgelse påvist, at man kan opretholde sit D-vitamin-niveau ved at tage solariesol to gange om ugen i ti minutter over vinteren.
Kræftens Bekæmpelse mener dog ikke, at det vil hjælpe at bruge en anden type stråling.
”UVB-strålingen, der også giver D-vitamin, har direkte forbindelse til modermærkekræft. UVA-strålingen giver os rynker, gør os brune, og i dag mistænker man også strålingen for at have en forbindelse til modermærkekræft og andre kræftformer i huden. Uanset hvad bliver man udsat for en massiv stråling i et solarium, og vi ved i dag, at der er en direkte sammenhæng mellem kræft og solarier,” siger hun.
LÆS OGSÅ: Sommer er solarietid