90 minutters fodbold om ugen er nok til gøre børn sunde

Blot to ugentlige fodboldtræninger gør underværker for børns sundhed og trivsel, viser nyt studie fra Københavns Universitet.

Artiklens øverste billede
Fodbold er fornyligt blevet testet til at være den sundeste sportsgren for børn. Hele 98 pct. af børn i 9-10 års alderen, der går til fodbold, lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet.

Skift den almindelige idrætsundervisning ud med fodboldtræning og gør dermed de danske skolebørn sundere, renere og bedre i skolen.

Det lyder enkelt, men ikke desto mindre er det konklusionen på et studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Her har et hold af forskere skiftet 546 femteklasse-elevers idrætsundervisning ud med to ugentlige fodboldtræninger af 45 minutters varighed i 11 uger.

Træningen er inspireret af undervisnings- og træningskonceptet ”FIFA 11 for Health”. Her får eleverne - ud over fodboldspillet - også undervisning i emner som fysisk aktivitet, sund kost, hygiejne og trivsel.

Efter 11 uger med undervisningen iført fodboldstøvler og benskinner er resultatet entydigt.

»Efter forløbet er børnene blevet sundere, klogere på sundhed og trivedes bedre i klassen. Vi står nu med et enkelt, veldefineret og evidensbaseret koncept, som burde være let at implementere i skoleregi, fordi programmet varetages af lærere som en integreret del af skoleskemaet, siger professor ved Københavns Universitet Peter Krustrup, der har stået i spidsen for forskningen.

De over 500 elever, som blev testet, viste både fald i blodtryk og fedtprocent.

»Fodboldøvelser og småspil to gange 45 minutter om ugen i 11 uger er tilstrækkeligt til at forbedre hjertekredsløbssundheden med nedsat blodtryk, fedtprocent og bmi, hvor de børn der ’blot’ fulgte den normale idrætsundervisning ikke fik tilsvarende helbredsforbedringer,« fortæller Peter Krustrup.

Efter lærere og elever har gennemgået de 11 uger på fodboldbanen, viser en spørgeskemaundersøgelse desuden, at forløbet har styrket elevernes viden inden for kost og motion markant. Samtidig er børnenes trivsel efter undervisningen med fodbolden steget.

Dansk Boldspil Union (DBU) er partner i projektet og er sammen med forskerholdet med til at bygge bro mellem ”FIFA 11 for Health”-programmet og de danske skoler, hvor målet er at udbrede projektet til 200 skoler i løbet af det kommende skoleår.

»Fodbold kan være med til at styrke sundheden blandt børn og dermed også deres evne til at lære og få bedre udbytte af skoledagen. Det er kernen i projektet ”FIFA 11 for Health”, hvor vi ønsker at udbrede fodbold i skolen, både på tværs af Danmark og ud til andre lande,« siger vicedirektør i DBU, Kenneth Reeh.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.