P-piller beskytter mod mere end graviditet

P-piller er ad flere omgange blevet hængt ud i medierne for at være usunde. Men det viser sig, at de har flere positive bivirkninger.

Artiklens øverste billede
Det er blevet påvist, at p-piller nedsætter risikoen for at få kræft i livmoderen og æggestokkene. Og det er blot nogle af fordelene, lyder det i lægekredse. Arkivfoto: Thomas Borberg.

Den lille, svangerskabsforebyggende p-pille er ofte blevet hængt ud for at give kvinder blodpropper. Men faktisk har de også en klar fordel: De beskytter mod flere former for kræft.

Det er blevet påvist i flere undersøgelser, at pillen nedsætter risikoen for at få kræft i livmoderen og æggestokkene, og har man taget pillerne i mere end fem år, lader det også til, at de beskytter mod tyktarmskræft.

»At p-piller nedsætter risikoen for livmoder- og æggestokkræft, er der bred enighed om i lægekredse,« siger Kresten Rubeck Petersen, der er overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Odense Universitetshospital, til Ritzau Fokus.

Fordelene, foruden den åbenlyse svangerskabsforebyggende, stopper dog ikke der. Pillerne kan også forhindre visse typer cyster på æggestokkene, dæmpe menstruationssmerter og kraftige blødninger og bekæmpe uren hud og uønsket hårvækst.

»P-piller er som udgangspunkt et meget sikkert og gennemprøvet præparat. Det er ikke noget, man skal være skræmt af,« siger Kresten Rubeck Petersen.

For blot få år siden var 3.-generations-p-pillerne de mest populære i Danmark, men netop fordi disse og 4.-generations-p-pillerne er mistænkt for at give forøget risiko for blodpropper, er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at kvinder tager 2.-generations-p-piller, hvilket de fleste i dag også gør.

Dog tilrådes det, at alle kvinder tager de piller, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Er det ikke dem, du tager, bør du i samråd med din læge overveje, om du skal skifte - også selv om du ikke oplever ubehag eller forhøjet blodtryk.

»Det er vigtigt at huske, at selv om der er en øget risiko for blodpropper i forbindelse med p-piller, er risikoen stadig lav,« siger Kresten Rubeck Petersen.

Det er blevet vurderet, at alle typer p-piller er sikre nok til at være på markedet. Indholdet af hormoner i alle pillerne er så lavt, at risikoen for en blodprop er meget lille. Men 2.-generations-pillerne er de mest sikre. Det siger Line Michan, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsens enhed for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr, til Ritzau Fokus.

»Det er meget vigtigt at være opmærksom på, hvad for nogle symptomer, der kan være på blodpropper,« understreger Line Michan samtidig.

Ifølge Rigshospitalets statistikker er risikoen for, at en 20-årig kvinde får en blodprop uden at spise p-piller, 1 til 10.000. Tager hun 2.-generations p-piller, stiger risikoen til 3 for hver 10.000 kvinder, mens 3. og 4.-generations p-piller øger risikoen til 6 ud af 10.000. Risikoen er tre gange højere for kvinder på 30 år.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.