Barndommen kan blive ny dansk eksportvare

I USA har man taget barndommen fra børnene, mener filmfotograf Daniel Stilling. Han mener, at Danmark kan blive forbillede for en ny bevægelse i USA.

Artiklens øverste billede
Skovbørnehaver er et næsten ukendt begreb i USA, men det vil Aimee og Daniel Stilling gerne ændre.

Da nogle politikere i Florida forsøgte at få vedtaget en lov, der som minimum sikrede skolebørn et 15 minutters frikvarter dagligt, blev forslaget standset allerede inden, det nåede til afstemning.

»Så stærk er de private test-firmaers lobby og indflydelse på amerikansk politik blevet,« forklarer den dansk-amerikanske filmfotograf Daniel Stilling over Skype fra Grækenland, hvor han netop har haft premiere på dokumentarfilmen "Natureplay". Allerede inden premieren havde filmen modtaget syv priser, så fotografen er overbevist om, at filmen behandler et emne, som optager rigtig mange mennesker verden over; Retten til en lykkelig barndom.

Daniel Stilling var på Byggelegepladsen Regnbuen i Hvidovre og filme til "Natureplay".

I 20 år har Daniel Stilling arbejdet for andre på store, prisvindende spillefilm, serier og musikvideoer. Han var for eksempel også fotograf på seneste  Golden Globe vinder "Martian" med Matt Damon. Men "Natureplay" har Daniel selv produceret sammen med sin amerikanske hustru og filmproducer, Aimee Stilling, som en form for Con Amore projekt. Filmen er et indlæg i en ophedet debat i USA om uddannelsessystemets brug af test som pædagogisk instrument.

»I USA har en testvirus sneget sig ind i uddannelsessystemet allerede fra børnehavestadiet, og den truer med at ødelægge børns barndom og er med til at give dem stress i en tidlig alder,« siger han.

Parrets datter Bella er syv år, og det var i deres research efter at finde en god skole til hende, at det gik op for parret, hvor slemt det stod til i  Orlando, hvor de bor.

»En veninde til Bella går på den lokale skole, og allerede i 1. klasse er børnene meget pressede af lektier. På skolen underviser man børnene fra mandag til torsdag, og om fredagen testes børnene i det, de har lært. Børnene forberedes på den måde til den store årlige test, som skal vise, hvordan skolen klarer sig. Det betyder, at lærerne er bundet til en nøje udtænkt undervisningsplan og aldrig kan fravige den, for så består børnene måske ikke deres test,« siger han.

I klassen har man en væg, der er reserveret til resultater. Her kan børnene se, hvordan de - og deres kammerater - klarer sig. Hvis hele klassen består prøven, vanker der måske pizza eller en tur på legepladsen. Det sætter mange børn under et ulideligt pres, mener han.

Men næsten endnu mere bekymrende er det ifølge Stilling, at den store fokusering på prøverne har betydet, at børnene nærmest aldrig kommer uden for en dør.

»De har 25 minutters frokostpause, og mens de går ned til kantinen, får de besked på at gå på række med hænderne på ryggen og "Bubble-face", det vil sige udspilede kinder, så de ikke kan tale sammen. Det er skolernes respons på diciplinkrisen,« siger han.

I skovbørnehaven Lindholm lærer man børnene at håndtere knive fra de er helt små. Sådan en filmscene vil forekomme temmelig eksotisk for amerikanerne, siger Daniel Stilling.

Under et længere besøg i Danmark prøvede de at sætte Bella i Lindholm Skovbørnehave i Kirke Saaby for, at hun skulle blive bedre til dansk, og her fik Aimee og Daniel ideen til i en dokumentarfilm for at vise amerikanerne, hvordan man også kan gøre.

»Efterhånden er man i USA blevet så vant til, at den eneste måde at lære på er ved at læse bøger og sidde stille, men med filmen vil vi gerne vise, at der faktisk er andre metoder, som endda er forskningsmæssigt underbygget. Derfor har vi besøgt forskellige udeskoler og skovbørnehaver i Skandinavien, hvor man tager børnenes behov for leg og bevægelse alvorligt. For børn er leg ikke bare spild af tid. De lærer gennem legen, og ved at bruge deres krop. De basale ting skal på plads før, man kan spærre dem inde i et klasseværelse og terpe alfabetet.«

Daniel Stilling er godt klar over, at der også i Danmark er indført prøver i både børnehaver og skoler. Derfor håber han også, at filmen vil gå begge veje.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»På den anden side vil vi også gerne vise danskerne, at I faktisk har noget, der er godt og fungerer. Vi håber på, at vi kan vise jer, at græsset ikke er grønnere på den anden side. At I skal værdsætte det system, som I måske tager for givet, men som slet ikke er det. Pludselig kan testvirusset tage over. At bevare barndommen er en investering i fremtiden, som I kan være stolte over. Et glad barn bliver en glad voksen, og så bliver verden et bedre sted at være.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.