Helbredende dufte

Aromaterapi er en fast del af medicinsk praksis i flere europæiske lande, men i Danmark har vi endnu ikke helt fået øjenene op for de æteriske oliers effektivitet.

Artiklens øverste billede
I nogle europæiske lande bruges aromaterapi aktivt på hospitalerne. De æteriske olier trukket ud af planterne kan have mange bioaktive komponenter – f.eks. antioxidanter.

Nutidens aromaterapi har sit udgangspunkt i Frankrig, hvor aromaterapi har været brugt i flere hundrede år. I Frankrig, Schweiz og nogle dele af Tyskland bruges aromaterapi nogle steder aktivt på hospitalerne – både klinisk og terapeutisk - og man kan gå på apoteket og købe æteriske olier.

Æteriske olier trækkes ud af planter gennem destillation, og hver eneste æteriske olie indeholder mange forskellige bioaktive komponenter, der hver især har en specifik virkning på kroppen – for eksempel antioxidanter.

Charlotte Bech er læge, underviser på Københavns Universitet og æresmedlem af Foreningen af Danske Aromaterapeuter. Hun er desuden en efterspurgt foredragsholder og kursusleder. I mange år har hun beskæftiget sig med, hvordan aromaer kan påvirke kroppen og bruges i terapi. Interessen for aromaterapi opstod gennem kontakter i udlandet, hvor aromaterapi er langt mere udbredt og almindeligt end i Danmark.

»Nogle af de æteriske olier indeholder op til 500 bioaktive komponenter, der alle kan beskrives kemisk. Så det er en stor del af aromaterapi at kende alle de her komponenter, der gør at, olierne har forskellige kemotyper. Timian har for eksempel forskellige kemotyper, alt efter hvor den vokser. De forskellige kemotyper kan så bruges til forskellige formål,« siger hun og fortsætter:

»Man bruger først og fremmest aromaterapi som en form for antibiotika. Man har fundet ud af, at mange af de æteriske olier indeholder antibakterielle egenskaber, så man kan bruge dem imod mikroorganismer. Det kan bruges til at bekæmpe virus, bakterier, svampe, parasitter og lignende. Oregano-olie kan købes i Helsekost-butikker i kapsler og bruges imod forkølelse og influenza. Forskning viser, at oregano-olie indeholder flere stoffer, der modvirker skadelige bakterier og svampe i tarmsystemet, og oregano-olie kan derfor have en lindrende effekt på visse tarmsygdomme.« siger Charlotte Bech.

Et andet område, hvor æteriske olier bliver anvendt er på det psykiske område. Der er mange æteriske olier, der bruges til stresshåndtering, angst, depression, tristhed, nervøsitet, uro og smerter, der opstår på grund af anspændthed. Forskning har vist mindre angst og bedre søvn hos patienter indlagt på intensivafdelingen, hvis man bruger æteriske olier af kamille og neroli (appelsintræets blomst).

Desuden anvender man æteriske olier imod smerter. Eksempelvis har forskning vist en bedring af menstruationssmerter ved brug af æteriske olier som salvie og rosengeranium. Jordemødre bruger desuden ofte æteriske olier til at lindre smerter under fødslen, især æteriske olier af salvie og kamille.

Rosmarin giver energi

Rosmarin kender de fleste fra krydderiet, men det er desuden en af de få hundreder planter, som man kan udtrække æterisk olie fra. Det specielle ved rosmarin er, at den kvikker op. Forskning viser desuden, at rosmarin er så effektivt, at den æteriske olie faktisk modvirker demens hos ældre.

»Rosmarin gør dig klar i hjernen. Du får energi, klarhed, koncentrationsevne, bedre evne til at fokusere, prioritere, tage beslutninger og så får man en bedre hukommelse. Så den er virkelig god at have på kontoret, når man skal være klar, vågen, frisk, energisk og præstere en masse,« siger Charlotte Bech.

En rosmarinkvist er god at have på arbejdspladsen, da den giver klarhed i hjernen og hjælper på koncentrationen.

En god måde at bruge rosmarin på ifølge hende er at komme en dråbe under fodsålen om morgenen, inden man tager strømper på. Så bliver olien lynhurtigt optaget i blodbanen fra fodsålen, der faktisk er det sted på kroppen, hvor olierne hurtigst går over i blodbanerne fra huden.

»Jeg anbefaler, at man tager en flaske med rosmarin-olie og stiller i strømpeskuffen. Så behøver man ikke tænke så meget om morgenen, når man lige er stået op og er træt. Så står flasken klar, og man kan lige komme en dråbe under hver fodsål. Og så får det strømpeskuffen til at dufte dejligt, så det er både terapi for dig og for strømpeskuffen,« siger hun.

Lavendel er beroligende, så den er god, når man skal sove. Smør en dråbe under hver fodsål før sengetid. Det virker desuden mod angst, uro, tristhed og depression. En anden egenskab ved lavendelolie er, at det virker mod brandsår og rødme på huden, men den påsmøres naturligvis først, efter at man har behandlet med koldt vand.

»Fordi den virker beroligende, beroliger den også huden, der er blevet stærkt irriteret ved varme. Så det er ikke bare psykisk – den virker også beroligende på cellerne,« forklarer hun og fortsætter:

»Prøv æterisk olie af jasmin, hvis du er trist eller stresset. Forskning har vist, at æterisk olie af jasmin giver ro, giver en lavere puls samt løfter humøret. Man kan bruge det i stedet for parfume ved at komme det indvendigt på håndleddene.«

Effektfulde olier

Ifølge læge Charlotte Bech kan æteriske olier bruges på to måder: Enten gennem inhalation eller gennem huden.

»Uanset hvilken metode man vælger, trænger de bioaktive komponenter ind i blodbanen og bliver ført rundt til hele kroppen og alle organer, celler og væv. De kommer også op i hjernen, for man ved specifikt om de bioaktive komponenter i de æteriske olier, at de krydser blod/hjerne-barrieren. Det kan være effekten hæmmer et enzym, stimulerer et enzym eller åbner nogle cellekanaler. Den seneste forskning viser, at de kan trænge helt ind i cellekernen og komme helt ind i vores DNA og påvirke og ændre den genetiske ekspression,« siger hun.

»Hver duft er  som en ny baby«

Jyllands-Posten har talt med Danmarks første parfumør, Zarko Ahlmann Pavlov, om hans forhold til dufte.

Hvordan kom du til at arbejde med dufte?

Det hele begyndte for mange år siden, hvor jeg ville lave en duft til mine butikker, og jo mere jeg undersøgte om dufte, jo mere fængslet blev jeg, og des større blev duftuniverset. Det blev til mit livs kald og passion.

Zarko Ahlmann Pavlov arbejder som parfumør med dufte. Han mener, at dufte er en tidsrejse. Foto: PR

Hvordan kan dufte påvirke mennesket?

Dufte er lig med historier - oplevelser samt tilbageblik i livet. Dufte er øjeblikkelige tidsrejser og kan fange dig i en rus og fastholde dig i mange timer. En duft kan være så fængslende, at man bliver tiltrukket af den så kraftigt, at man kan handle på måder, man ellers ikke vil gøre.

Hvilke dufte er gode, og hvad er deres egenskaber?

Dufte er relative og handler om smag og ikke så meget om, hvad er godt og ikke godt. Det handler mest om det valg et individ foretager - og især hvad der passer sammen med en selv. Dufte er lige så forskellige, som den, der bærer den, og lige så snart en duft er applikeret på huden, ændrer den adfærd og blander sig med huden, og de dufte man selv afgiver.

Hvilke dufte er historisk set brugt i nogle af de mest succesfulde parfumer?

Når en parfume bliver et hit, ved parfumøren det ikke, før den rammer markedet, og så kan det tage umådeligt fart. Det betyder, at lige så snart man har sluppet sin skabelse, så er den ikke længere i ens hænder, og så bliver man bedømt - vægtet og vejet. Groft regnet ud har naturen ca. 400 råvarer at tilbyde, som så opdeles i topnoter, midtnoter og bundnoter - og derudover er der kemien, som har flere tusinder. Det vigtige, når man går i gang med en duft, er, at man foretager sin komponering på den oplevelse og drøm, man har lyst til at dele men andre. Og ikke fortage et valg på dufte, der har solgt godt.

Er der dufte man bør undgå?

Det er et svært spørgsmål at stille mig, fordi jeg elsker alt med dufte, selv farlige dufte - de har også en historie at fortælle. Men ja undgå dufte med for mange ingredienser af de 26 allergen stoffer - som for øvrigt snart bliver udvidet betragteligt.

Hvordan arbejder du med dufte?

Når jeg starter med en duft, så er det som regel tanker, der har vokset sig så store, at det kræver et skaberværk. Oplevelser jeg har haft, dufte jeg er bliver pirret af, men det vigtigste er, at jeg tager mig den nødvendige tid til at skabe dem. Jeg bruger som regel et år eller mere på den - vi skal følges ad og lære hinanden at kende. Så laver jeg duften så tæt på de tanker og oplevelser, jeg har haft, og så glemmer jeg ikke, at jeg er ude på en meget stor rejse, når jeg komponerer, og husker at nyde, at jeg atter er i gang med en ny baby.

Hvilke dufte bruger du selv i dine parfumer?

De dufte, jeg bruger, er fra hele spektret - hvis jeg ikke finder, det jeg ønsker, så får jeg det lavet specielt til mig - men der skal man vide, hvad man søger. Jeg har et molekule, der er særligt fraktioneret til min næste duft, for selv efter gennemgang af flere hundrede, var der ikke noget.

Hvad kan man bruge dufte til i dagligdagen?

Dufte er den hurtigste tilgang til luksus - og en parfume lyver aldrig - den kommer altid med en kompliment til omverdenen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.